El brot de coronavirus detectat fa tres setmanes a la residència Fiella de Tremp (Pallars Jussà) ja suma 49 morts, tres més que dissabte. Segons dades del Departament de Salut, aquest diumenge hi ha 85 residents positius, 13 dels quals estan ingressats a l'Hospital Comarcal del Pallars, i 41 treballadors amb Covid-19.

Salut va intervenir el centre el passat 28 de novembre després de detectar una "situació descontrolada", acusació que el patronat de la residència va negar dissabte a través d'un comunicat. En aquests moments, el centre està gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i funciona com un hospital, amb tres torns de metges i infermeres.

A més, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat va obrir un expedient sancionador a la residència.

“Mancances importants”

Segons que va explicar la gerent de les regions sanitàries de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, durant la intervenció del centre es van detectar "mancances importants", com una falta de registres de medicaments dels interns, així com de la supervisió dels protocols d'higiene. Farreny va assegurar que, un cop finalitzada la intervenció a càrrec de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i quan s'hagi superat la crisi pel brot de coronavirus, es valorarà des del Govern una possible supervisió del funcionament de la residència a llarg termini.

Segons les dades del departament de Salut, els contagis han suposat el 94,4% dels residents. Una quarantena dels residents infectats presenten símptomes i al voltant d'una cinquantena són asimptomàtics.

La cronologia de la intervenció del centre es va iniciar el passat 20 de novembre amb un cribratge a residents i treballadors, després del positiu del dia anterior en un dels empleats. En aquest primer cribratge van donar positiu 51 residents i sis treballadors, de manera que ja es van iniciar un seguit de visites de Salut Pública per tal de supervisar els protocols que s'estaven seguint en la residència.

Investigació de la fiscalia

Per la seva banda, la Fiscalia de Lleida ha obert una investigació per tal de saber si a la residència de Tremp s'estaven seguint tots els protocols necessaris per aturar la transmissió de la Covid. De moment, el ministeri fiscal no ha denunciat els fets i està a expenses de rebre tots els informes sol·licitats a Salut per avaluar-los.