La situació epidemiològica de la Covid-19 a Catalunya no té res a veure avui amb la que hi havia a principis de novembre. L'efecte de les restriccions és evident i tots els indicadors mantenen la tendència a la baixa. La pressió assistencial als hospitals segueix caient, i en el darrer recompte facilitat pel Departament de Salut hi ha un descens en el nombre de pacients ingressats als hospitals i a les unitats de cures intensives, 118 i 15 respectivament. Aquest descens, però, no és tan accelerat com passa amb els contagis.

Així hi ha 1.833 persones ingressades als hospitals, quan el 7 de novembre van arribar a ser prop de 2.800. A les UCI estan sent ateses 484, quan fa dues setmanes eren prop de 600. Amb tot, aquestes xifres continuen sent molt elevades, segons alerten les autoritats sanitàries.

Menys casos que ahir

Salut ha informat aquest dijous de 1.583 nous casos de coronavirus, per sota del registre anterior (1.704). De fet ja fa sis dies que aquest paràmetre està per sota de 2.000. En total, s'han comptabilitzat 335.979 contagis des que va començar la pandèmia. 

El virus ha donat una treva en la mortalitat. Almenys en aquest darrer recompte, amb tres morts més. Es trenca així la tendència de la darrera setmana, en què es van arribar a comptabilitzar més d'un centenar de morts en una jornada. Al llarg del mes de novembre s'han registrat 1.514 defuncions. 

En paral·lel al descens dels contagis baixa el risc de rebrot, que se situa en 256, sis punts menys que el recompte anterior. El mateix passa amb el risc de contagi, que després de quatre jornades ancorat en 0,78 ha baixat lleugerament, fins al 0,77.

“Equilibri tens”

Precisament el secretari de Salut Pública, el doctor Josep Maria Argimon, ha alertat avui de la situació que presenten encara les unitats de cures intensives, on es registra un descens dels pacients atesos, però no al mateix ritme que baixen els nous casos.

Argimon, en declaracions a Els Matins de TV3, ha destacat que el Departament de Salut treballa amb la previsió que aquesta setmana, quan s’han aixecat algunes de les restriccions per frenar la Covid, es registrin 7.000 nous casos, un nombre similar al registrat a l’agost i el setembre, abans de la segona onada. Una situació que ha qualificat d’“equilibri tens”, i que suposa un descens del 35% dels casos de coronavirus en una setmana.

Arribar a Nadal

Amb aquestes dades i amb la mirada posada en el Nadal, Argimon ha apuntat que hauríem de ser capaços de poder mantenir durant les dues setmanes vinents la velocitat de propagació (risc de contagi) per sota de 0,8, cosa que suposaria uns 600 contagis diaris. Aquesta situació epidemiològica, ha apuntat el secretari de Salut Pública, permetria afrontar el Nadal “molt millor”. En aquest context, ha apuntat que el toc de queda s’hauria de mantenir almenys dos o tres mesos, ja que la contenció de la mobilitat és primordial per contenir la pandèmia.

Imatge principal: una professional sanitària treballant a la unitat de cures intensives de l'Hospital Vall d'Hebron / Efe