Com serà el Nadal d’enguany encara és un interrogant. Aquest dijous, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha avançat que el Govern està obert a flexibilitzar el toc de queda alguns dies, com ara per Cap d’Any, i ha explicat que contemplen que hi pugui haver reunions de fins a 10 persones. Tot i això, segons ha afirmat, seran flexibilitzacions puntuals, ja que augura que el toc de queda durarà almenys dos o tres mesos més

Ahir, les comunitats i el ministeri es van reunir per abordar aquesta qüestió, però la trobada va acabar sense un acord. El Consell Interterritorial va posposar la decisió fins al dimecres que ve, però el ministre de Sanitat, Salvador Illa, va remarcar que, en cas que s'acordin criteris comuns, seran "recomanacions" que cada autonomia podrà adaptar a la seva situació. Per això, segons Argimon, aquesta setmana la Generalitat està estudiant les restriccions durant el Nadal i ha avançat que “tot està sobre la taula”. 

"La gestió de la pandèmia l'ha fet cada territori i de cara a Nadal també hauria de ser així, Nosaltres aquesta pròxima setmana farem una reunió per acabar de definir com serà. De moment, pensem que podran ser [trobades] de 10 persones, però tot està per veure. Hem de debatre quin serà el confinament perimetral i la flexibilització del toc de queda. L’objectiu és que els Reis no ens portin la tercera onada", ha assegurat.

Segueix en directe l'última hora sobre el coronavirus

Sobre la vacuna

El que sí que portaran enguany els Reis d’Orient seran les primeres vacunes contra la Covid a Catalunya. Segons les previsions, Argimon ha explicat que al mes de gener es podran començar a vacunar unes 175.000 persones, que seran “les persones que visquin en residències i els qui les cuidin, els treballadors sanitaris, els grans dependents i els majors de vuitanta anys". La Generalitat espera que durant el 2021 s’arribi a vacunar tota la població. 

Tot i això, el doctor ha advertit que serà un procés lent i ha lamentat que aquest serà un “hivern cru i difícil”. Argimon ha explicat que malgrat que en els darrers dies s’ha notat un descens en les dades, continuen sent preocupants, i ha recordat que encara ens trobem en un moment de màxima alerta. 

"Si nosaltres poguéssim pagar més ajuts als sectors afectats, no estaríem reobrint negocis. A França encara no han obert i ho allarguen fins després de Reis, però allà han rebut ajuts", ha dit. 

La segona fase

Pel que fa al pas a la segona fase de la desescalada, el secretari ha afirmat que es farà el pròxim dilluns 7 de desembre, si les dades ho permeten, encara que coincideixin amb el pont. A més, ha explicat que aquesta setmana el Govern es reunirà amb el sector de l’esquí per analitzar la situació actual i establir si aquests complexos podran obrir les portes.