Encara no hi ha res tancat sobre com fer front a les festes de Nadal. Avui el ministre Salvador Illa ha arribat al Consell Interterritorial de Sanitat amb una proposta: un límit de sis persones i toc de queda a la una. Durant la reunió d’aquesta tarda les comunitats han fet arribar els seus punts de vista, alguns diferents als de l’Estat, i han quedat en continuar parlant. El ministre de Sanitat ha desitjat poder arribar a un acord en la trobada de dimecres que ve. Ha deixat clar que seran “recomanacions” que s’adaptaran a la realitat de cada territori.

Salvador Illa ha comparegut a La Moncloa després de reunir la Interterritorial, on avui també hi ha participat la comissària europea de Sanitat. El ministre ha assegurat que el que es va filtrar ahir era només “un document de treball”. En aquest sentit, ha assenyalat que ja han recollit propostes de comunitats autònomes i continuaran “recollint totes les observacions”. D’aquesta manera, ha dit, “veurem si arribem a un acord la setmana que ve”. S’han donat una setmana més perquè “el document requereix més treball”.

El responsable sanitari ha subratllat la paraula “recomanacions” i que tindran “flexibilitat”. Les mesures que s’adoptin “s’hauran d’adaptar en funció de la situació epidemiològica” de cada territori, perquè la incidència és desigual arreu de l’Estat espanyol. Illa ha explicat que, dins el Consell Interterritorial, hi ha “una opinió majoritària que seria bo arriba a un consens”.

La proposta inicial del Ministeri

L’esborrany proposava tota una sèrie de mesures comunes. Pel que fa a les reunions familiars i socials, s'establia que, en cas que hi hagi membres externs no convivents habituals, “les reunions seran de fins a un màxim de sis persones” i garantint les mesures de seguretat. Per altra banda, es recomanava “evitar o minimitzar les reunions en l’àmbit social”, com ara sopars d’empresa, d’antics alumnes o de clubs esportius. “En el cas que se celebrin, seran d’un màxim de 6 persones i preferiblement a l’exterior”, assenyalava el document. S'establia que en cap reunió, ni familiar ni social, hi haurien d’acudir ni positius de Covid-19, ni persones amb símptomes de la malaltia, que estiguin en espera de resultats o que hagin tingut contacte amb un positiu en les últimes dues setmanes. La Generalitat proposava ampliar aquest límit a 10 persones.

Pel que fa a la limitació de mobilitat nocturna —toc de queda—, el document del Ministeri establia que “es mantindrà un confinament nocturn i no es podrà sortir al carrer en els horaris establerts a cada comunitat autònoma”. No obstant això, “els dies 24 i 31 de desembre s’ampliarà l’horari, limitant-se la mobilitat des de la 1:00h fins a les 6:00h”.