La vacuna russa Sputnik V podria produir-se en dosis liofilitzades la primavera vinent, segons ha exposat el govern rus, eliminant la necessitat de transport a temperatures ultrabaixes per tal d'aconseguir inocular a la seva població.  

Els desenvolupadors de vacunes tenen un repte important al davant i és la logística, transport i emmagatzematge de la vacuna per al coronavirus. En va ser una prova evident la vacuna Pfizer i BioNTech que demostra una efectivitat del 90%, però que cal que s'emmagatzemi a, com a mínim, 70 graus sota zero, l'equivalent a un hivern antàrtic, fet que representa un impediment important per a tots els països. De fet, la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS) ha dit que no hi ha cap país actualment capaç de fer front a aquesta problemàtica.

En el cas rus, però, també té problemes pel que fa al transport perquè el país té moltes zones remotes i ja ha començat a implementar un programa d'inoculació massiva per a professionals de la salut i personal de primera línia en aquesta pandèmia, segons explicava Reuters. Tot i això, els assajos en humans de la vacuna no estan acabats del tot.

vacuna coronavirus efe

Vacuna per al coronavirus / Efe

Tot i que es pot transportar en camió o per avió a Sibèria, la vacuna s'ha emmagatzemat a 18 graus sota zero, segons els científics de l'Institut Gameleya, que ha desenvolupat la vacuna. 

Què vol dir liofilitzar alguna cosa?

Liofilitzar alguna cosa significa deshidratar una substància per a la seva conservació sotmetent-la a una congelació ràpida i eliminant-ne el gel. I això és precisament el que es vol fer amb la vacuna russa, segons explica la mateixa agència de notícies. 

Rússia ja hauria estat provant un procés per a convertir Sputnik V líquid en una massa blanca i seca que es pugui emmagatzemar a temperatures normals, entre 2 i 8 graus positius.

De moment no se sap encara quantes dosis produiran, però el govern espera que es pugui començar a canviar la manera de fabricar-la al febrer. Segons han informat, la resposta immune és la mateixa amb ambdós formats. 

Rússia té la intenció de produir 2 milions de dosis d'Sputnik V aquest any, amb la intenció d'arribar als 15 milions a la primavera. 

 

Imatge principal: personal sanitari manipula una dosi de vacuna d'Sputnik V / Efe