L'OMS estudia declarar cancerigen l'aspartam, un dels edulcorants més utilitzats del món, no calòric i habitual en refrescos light com les coca-coles, dolços com els xiclets i altres productes alimentaris. Fonts de l'agència han confirmat aquest dijous a Efe que el pròxim 14 de juliol es publicaran dos informes al respecte, un d'ells del Centre Internacional d'Investigacions sobre el Càncer (IARC) —la seva branca dedicada a l'estudi de la malaltia, que ha avaluat el possible efecte cancerigen de l'edulcorant. El segon estudi és del Comitè d'Experts en Additius Alimentaris (gestionat conjuntament per l'OMS i la FAO), que revisarà les actuals recomanacions de consum diari d'aspartam tenint en compte l'informe de l'IARC.

L'avaluació de l'IARC s'ha portat a terme en una reunió de l'òrgan entre el 6 i el 13 de juny, mentre que la dels experts en additius se celebra des del 27 de juny fins al 6 de juliol —quan sortiran les recomanacions finals. Ambdós informes són confidencials fins al 14 de juliol, quan els resultats es publicaran tant al lloc web de l'OMS com en la revista especialitzada The Lancet Oncology. Serà aleshores quan sabrem definitivament si l'aspartam es considerarà cancerigen o no.

L'aspartam i l'OMS, des dels 80

L'aspartam (amb la sacarina) és un dels edulcorants més utilitzats del planeta, present a la indústria alimentària des dels anys 80. De fet, els experts tant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) com de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) han assenyalat des del 1981 que el consum d'aspartam era segur "dins de determinats límits". Per exemple, la salut d'un adult mitjà podia córrer risc si prenia entre 12 i 36 llaunes de refresc amb aquest ingredient.

És una posició que contrasta amb l'adoptada recentment. Va ser al maig quan l'OMS va alertar que els edulcorants no són efectius per controlar el pes a llarg termini i que poden tenir efectes indesitjats si es fan servir durant molt temps —com l'augment del risc de diabetis de tipus 2, de malalties cardiovasculars i de mortalitat en adults. És per això que en va desaconsellar l'ús i va recomanar que la gent redueixi el dolç a la seva dieta, al més aviat possible pler gaudir d'una millor salut. Entre els productes específics que va desaconsellar hi ha tant l'aspartam com la sacarina, així com l'acesulfam K, advantam, ciclamats, neotam, sucralosa, estèvia i derivats.