Alguna vegada has menjat sucre i després t'ha fet mal el cap? Normalment, això succeeix poca estona després de prendre una cosa dolça i, a més, també poden aparèixer marejos. Si bé és cert que no a totes les persones els passa i quan succeeix la quantitat de sucre que ho provoca pot ser diferent en cada persona que el pateix, sí que s'ha demostrat que hi ha una relació entre la hiperglucèmia o sucre alt en sang i les cefalees i migranyes.

Per què menjar sucre dona mal de cap

Si alguna vegada t'has preguntes per què em fa mal el cap quan com a xocolata, gelat o dolç en general t'interessarà saber que, encara que fa unes quantes dècades no estava molt clara la relació, actualment es coneix que sí que existeix el mal de cap per tenir el sucre alt o hiperglucèmia, de fet segons la situació pot donar-se un lleuger dolor, cefalees o fins i tot migranyes, que durin hores o uns quants dies, i també hi pot haver marejos.

S'ha demostrat que existeix una relació entre la hiperglucèmia o sucre alt en sang i les cefalees i migranyes

El que succeeix exactament és que en menjar sucre, que és carbohidrat simple, puja el nivell de glucosa en sang, però si l'organisme no pot realitzar bé els processos necessaris per utilitzar aquesta glucosa, es queda en excés a la sang produint una hiperglucèmia o nivell de glucosa alt en sang i diversos problemes derivats, entre ells els marejos i el mal de cap.

Azúcar
Sucre

Concretament, el mal de cap es produeix perquè l'excés de glucosa en sang fa que els eritròcits o glòbuls vermells alliberin part de l'aigua que contenen per compensar la situació i diluir el plasma hipertònic, és a dir carregat de glucosa, i ajudar a tornar a l'estat normal. Això produeix una deshidratació de les cèl·lules, mala circulació i falta d'oxigen a les cèl·lules. Es nota especialment al cap perquè les artèries cranials són especialment sensibles a la saturació de la sang.

Per tant, aquest problema té diverses causes de base, per la qual cosa pot donar-se en persones que tinguin:

  • Diabetis.
  • Resistència a la insulina.
  • Amb altres problemes al pàncrees i el fetge.
  • Una alimentació habitual amb pocs sucres.
  • Algú que mengi gran quantitat de sucres una sola vegada, sense necessitat de tenir alguna de les anteriors situacions.

Aliments que donen mal de cap

A tall de resum, els aliments que solen donar mal de cap i que, sobretot si ja has notat que algun et provoca aquest efecte, convé que els evitis o redueixis el màxim possible en l'alimentació habitual són:

  • Sucre i edulcorants, ja sigui sucre blanc, moreno, sacarina, aspartam, stevia, etcètera.
  • Farines blanques.
  • Lactis fermentats.
  • Formatges de llarga curació.
  • Embotits.
  • Menjar precuinat i envasat.
  • Brioixeria industrial.
  • Pastissos i pastissos.
  • Refrescos.
  • Llaminadures o llaminadures.
  • Alcohol.
  • Cafeïna i teïna.