El govern espanyol ha començat a vendre a països tercers l'excedent de vacunes contra la covid d'AstraZeneca a través de la donació i també de la revenda de sèrum, segons informa el digital 20 Minutos. El Ministeri de Sanitat hauria informat que aquesta venda hauria començat ja a finals de juliol i confirma que hi ha hagut enviaments a Paraguai i Illes Fiji. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, hauria explicat la setmana passada que la intenció és dur a terme operacions semblants amb Argentina i Hondures.

Covax i revenda

Espanya està fent arribar vacunes a altres països del món a través del mecanisme Covax de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i de la iniciativa Team Europe. Sobretot també, destaquen des del mateix ministeri, a través de la revenda.

En una reunió dels ministres de Sanitat del G20 a Roma, Darias ha dit que Espanya donarà 22,5 milions de vacunes als diferents països a través de Covax. Alguns països que formen part de l'aliança no han aconseguit encara vacunar ni al 2% de la seva població. 

La mateixa publicació constata que s'han revenut prop d'un milió de vacunes en operacions amb Fiji –unes 100.000–, Argentina –400.000– i també Hondures i Paraguai. 

Una venda regulada

La venda de vacunes està regulada amb acords entre la Comissió Europea i farmacèutiques. Als acords es va especificar que es contemplava revendre dosis a països tercers per contribuir a l'accés de les vacunes. 

En aquest sentit, però, des de 20 Minutos constaten que Espanya no estaria fent negoci amb la venda de vacunes. Si més no, fonts pròximes a AstraZeneca ho haurien confirmat.

Venda de vacunes

No és la primera vegada que països europeus venen o donen les seves vacunes o excedents de vacunes. De fet, el passat mes d'abril, quan van començar a sorgir casos de trombes relacionats amb la vacuna d'AstraZeneca, moltes persones van anul·lar les seves cites i van optar per no posar-se la vacuna. Això va provocar que hi haguessin excedents i alguns països haguessin de llençar dosis. En són exemple Suècia o Dinamarca. Suècia es va veure obligada a llençar vacunes d'AstraZeneca perquè diverses persones no se la van voler posar. Les autoritats del país van admetre que van haver de llençar a la brossa centenars de dosis de persones que havien anul·lat la seva cita o que no s'havien presentat al saber quina vacuna rebrien. Alguns països es van oferir com a possibles receptors, com per exemple, Lituània o la República Txeca. 

I aquí entra en joc Covax. Covax és un esquema internacional que té com a objectiu que les vacunes es comparteixin de manera justa entre nacions. I part d'aquest esquema és precisament redistribuir les donacions de vacunes de recanvi dels països rics als pobres.  

 

 

Imatge principal: vacuna d'AstraZeneca / Efe