L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha sortit aquest dimarts a desmentir les declaracions de l'Agència Europea del Medicament (EMA) sobre la relació entre l'AstraZeneca i la trombosi. "No hi ha cap vincle de moment entre les vacunes d'AstraZeneca i els casos de trombosi", ha volgut remarcar el director encarregat de la regulació de medicaments, Rogerio Pinto de Sá Gaspar.

Tot i això, el director ha afegit que queden pendents de les noves dades que arribaran des de les comissions de farmacovigilància que estan estudiant els casos rars de trombosi en vacunats contra la Covid-19 amb aquestes dosis. "El que tenim per ara és que la reducció de la mortalitat i els beneficis són encara molt més positius que els riscos", ha assenyalat segons les darreres dades disponibles de dilluns. 

L'OMS convocarà els seus experts per avaluar la vacuna d'AstraZeneca

Des de l'OMS tenen previst convocar els seus experts entre demà i dijous per tornar a avaluar els efectes de les dosis d'AstraZeneca. Tot i això, el Dr. Pinto de Sá Gaspar ja ha avançat que no creuen que canviïn les recomanacions i continuaran aconsellant l'administració d'aquesta vacuna pel seu impacte en la reducció de la mortalitat per Covid-19.

Tedros Adhanom OMS (ACN)

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha sortit aquest dimarts a desmentir les declaracions de l'Agència Europea del Medicament (EMA) sobre la relació entre l'AstraZeneca i la trombosi. / ACN

Ben diferent han sigut, però, les declaracions d'un responsable de l'EMA, que aquest dimarts ha revelat un vincle entre la vacuna d'AstraZeneca i els trombes. Segons ha detallat Marco Cavaleri, el cap d'estratègia de vacunes de l'EMA, "està clar que hi ha un vincle amb la vacuna". Els experts de l'Agència, tanmateix, encara s'han de reunir per decidir la seva avaluació de casos estranys de coagulació sanguínia detectats en persones vacunades contra la Covid-19. 

Milions de dosis d'AstraZeneca injectades arreu del món

A l'espera del veredicte dels experts, alguns països d'Europa han optat per aturar l'administració de la vacuna d'AstraZeneca en alguns grups de la població. Durant la roda de premsa de l'OMS, la Dra. Mariângela Simâo, subdirectora general de l'accés a medicaments, ha assegurat que estan recollint dades d'arreu del món i que "AstraZeneca també té el deure de recollir tota la informació".

Simâo ha puntualitzat que, a banda d'Europa, les dosis d'aquesta farmacèutica s'han enviat a molts punts del món i ja hi ha moltes persones que han rebut aquestes dosis. En el cas d'Espanya, ja s'han injectat 1.823.333 vacunes d'AstraZeneca, el segon tipus de vacuna administrat per darrere de Pfizer (6.385.453) i per davant de Moderna (534.908).