El govern dels Països Baixos ha anunciat aquest dissabte la suspensió definitiva de la campanya de vacunació amb AstraZeneca. Ho ha fet un dia després que anunciés la suspensió d'aquesta mateixa vacuna als menors de 60 anys. L'ús de la vacuna per als menors de 60 anys ha quedat suspesa fins al 7 d'abril, mentre el consell d'avaluació de la salut revisa novament les dades.

Segons ha avançat el diari neerlandès De Telegraaf, la decisió ha estat adoptada en una reunió entre el Ministeri de Sanitat i l'Institut Nacional de Sanitat Pública i Medi Ambient del país amb l'objectiu d'evitar que les dosis es facin malbé. Tant aquesta decisió com la presa ahir es deuen als cinc últims casos d'efectes secundaris greus en dones d'entre 25 i 65 anys, una de les quals ha mort. A aquesta víctima mortal s'hi ha de sumar set que s'han produït al Regne Unit i dues a França.

Fins ara s'han administrat unes 400.000 vacunes d'AstraZeneca en aquest país. Persones entre els 60 i els 64 anys són les que han rebut el gruix d'aquestes vacunes, a més del personal sanitari, persones amb síndrome de Down i persones amb obesitat mòrbida.

Aquesta és la segona vegada que les autoritats sanitàries neerlandeses aturen l'ús d'aquesta vacuna, després que el mes passat es paralitzés la seva inoculació durant dues setmanes.

Les autoritats dels Països Baixos han confirmat de moment més d'1,3 milions de casos acumulats de coronavirus, així com 16.700 morts, des de l'inici de la pandèmia.

Què diu l'Agència Europea?

Tot i les alarmes entre nombrosos països amb aquesta vacuna, l'Agència Europea del Medicament ha reiterat en diverses ocasions que encara no veu un vincle directe entre la vacuna de AstraZeneca i els casos de tromboembolismes, encara que no descarta aquesta possibilitat, i considera que els beneficis que aporta en la seva vacunació contra la Covid-19, una malaltia que comporta un risc d'hospitalització i mort, supera qualsevol possible efecte secundari.

Tanmateix, davant aquest degoteig de casos, el comitè de seguretat de l'organisme, conegut com a PRAC, té previst reunir-se entre el 6 i 9 d'abril per estudiar les anàlisis i la investigació feta aquestes setmanes

Tanmateix, Alemanya també va decidir dimecres passat vacunar amb la vacuna d'Oxford només les persones majors de 60 anys a causa del risc que els tromboembolismes siguin realment un efecte secundari de la vacunació en persones més joves, mentre que el Canadà ha posat aquest límit en els 55 anys.