L'epidèmia d'obesitat que s'està produint als països industrialitzats és un dels motius de més preocupació per a les autoritats sanitàries i la comunitat científica. Entre altres raons, per l'augment derivat de malalties relacionades amb l'augment de pes, com les patologies cardiovasculars o el càncer.

Què és Nutriscore

Entre les diferents iniciatives dutes a terme pels governs en l'àmbit de la salut pública per prevenir l'obesitat, es troba la d'establir un etiquetatge nutricional als aliments que sigui senzill per a l'usuari i que li permeti obtenir la màxima informació i així adquirir productes més saludables. En diferents països europeus s'ha adoptat el mètode de Nutriscore, un etiquetatge per colors que conté informació nutricional dels aliments. El mes de novembre passat, el Ministeri de Sanitat va anunciar que a Espanya s'aniria adoptant de forma progressiva.

El mes de novembre passat, el Ministeri de Sanitat va anunciar que a Espanya s'aniria adoptant de forma progressiva

Nutriscore es basa en un algoritme desenvolupat a la Gran Bretanya el 2005 per un equip d'investigació d'Oxford que tenia com a missió regular la publicitat destinada als nens i el funcionament del qual consistia en l'atribució de punts en funció de la composició nutricional per cada 100 grams del producte.

Tal com com informa l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentaria i Nutrició, el codi Nutriscore consisteix en un gràfic amb coloració gradual del verd al vermell en cinc nivells a l'estil d'un semàfor. A cada producte destaca el color que li correspon en funció del seu contingut en sucres, greixos saturats, sal, calories, fibra i proteïnes. La puntuació es realitza diferenciant grups de nutrients a cada producte.

Aquells que són menys saludables i que consumits en excés poden produir efectes negatius sobre la salut com els sucres, els greixos saturats i la sal reben una determinada puntuació. D'altra banda, es puntuen els vinculats amb dietes saludables com la fibra alimentària, les proteïnes o el percentatge de fruita i verdura. La puntuació permet classificar els aliments en 5 classes de qualitat nutricional representades en cercles que van des del color verd fosc al vermell. Els primers identificaran els aliments més saludables i els segons, els de menor qualitat nutricional.

La seva eficàcia

S'han realitzat diferents estudis científics per recolzar l'efectivitat del mètode i tot sembla indicar que és un dels més útils, senzills i intuïtius per a l'usuari. Encara que és cert que a Espanya necessita algun ajustament, com demostra el fet que l'oli d'oliva no rep una bona puntuació. Però encara així, es va imposant en la major part dels països.

Avui s'ha publicat un estudi elaborat per investigadors del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa-Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN), la Universitat Rovira i Virgili i l'Institut d'Investigació Pere Virgili, juntament amb investigadors francesos creadors de Nutriscore, per avaluar la comprensió de cinc tipus d'etiquetatge frontal dels aliments: el sistema de classificació d'estrelles de salut, el semàfor múltiple, Nutriscore, les ingestes de referència i el símbol d'advertència.

L'estudi s'ha realitzat amb mil consumidors i els resultats han mostrat que Nutriscore va ser el sistema que millor ha estat capaç de classificar els productes segons la seva qualitat nutricional en les tres categories d'aliments.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat