Un estudi ha demostrat que el nombre de nens i adolescents obesos s’ha multiplicat per 10 durant els darrers 40 anys, i revela que si la tendència no canvia, en els pròxims anys hi haurà més joves amb sobrepès que no pas amb un pes normal.

Un miler d’especialistes han contribuït en l’anàlisi coordinat per l’Escola Imperial de Salut Pública de Londres i la Organització Mundial de la Salut (OMS), basat en les dades de 130 milions de persones d’arreu del món. L’objectiu de l’estudi era comparar el nombre de joves obesos d’entre 6 i 18 anys que hi havia l’any 1975 amb el nombre dels que tenien sobrepès el 2016.

Resultats molt preocupants

La recerca indica que l’any 1975 hi havia 6 milions de nenes i 5 milions de nens obesos, representant només l’1% de la població mundial de la època. En canvi, l’any 2016, el nombre de joves de la franja d’edat estudiada havia ascendit a 126 milions: 50 milions de nenes i 74 milions de nens, i 213 milions que patien sobrepès però que no es podien categoritzar com a obesos. Si la tendència continua, el 2022 hi haurà més adolescents amb sobrepès que no pas amb desnutrició.

Segons els investigadors, ens trobem davant d’un gran problema i “un desafiament de salut pública que s’ha de resoldre”. També informen de que les dades obtingudes en l’estudi demostren “l’amenaça que representa la mala nutrició en totes les seves formes, amb nois amb un pes baix i amb sobrepès convivint a les mateixes comunitats”.

Obesitat estancada als països desenvolupats

L’anàlisi també indica que a països amb ingressos mitjans, de Llatinoamèrica, el Carib i l’Àsia oriental, on abans hi havia més persones per sota del pes indicat, ara hi ha més obesos. No obstant això, als països més desenvolupats la tendència a la obesitat s’ha estancat. L’autor principal del text, Majid Ezzati, creu que la raó és que alguns països han començat a prendre consciència del problema i han anat aplicant polítiques públiques per afrontar-ho, abaixant per exemple els preus dels aliments sans, als quals les poblacions més pobres no hi tenen accés per ser massa cars.

Els experts recomanen mesures “dràstiques”

La coordinadora de malalties no transferibles de la OMS, Fiona Bull, afirma en que el sobrepès representa “una crisi de salut pública que empitjorarà si no es prenen mesures dràstiques”. Es recomana reduir el consum de greixos saturats, sals i sucre, i fer més activitat física.

Bull creu que la obesitat s’hauria de combatre a l’escola, amb els menús dels menjadors i màquines expenedores, i a casa, on s’hauria de preparar menjà sa, posar aliments sans a la carmanyola; a més,  s’hauria de reduir el temps que els nens passen davant d’una pantalla i que impedeix que practiquin activitat física.

Les mares juguen també un paper important en la lluita contra el sobrepès. Segons Bull, la conscienciació ha de començar des del moment de la gestació, quan la mare hauria de mantenir una alimentació sana que hauria de durar durant el període de lactància. “S’ha comprovat que els nens que s’alleten exclusivament durant els primers sis mesos tenen menys tendència al sobrepès”, diu l’experta.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat