Un equip de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) que ha investigat i continua investigant els orígens del coronavirus té previst desfer un informe provisional sobre la seva recent missió a la Xina després que hagin augmentat els últims dies tensions entre Pequín i Washington per la investigació i per la intenció d'un grup de científics que hauria demanat més proves, segons recull el The Wall Street Journal. 

Des de Ginebra, però, el portaveu de l'OMS, Tarik Jasarevic, va dir per correu electrònic que "s'esperava un informe complet en les pròximes setmanes". Per ara, però, no hi ha més informacions respecte al retard en la publicació dels descobriments de la missió de l'OMS a la ciutat xinesa de Wuhan, on es van detectar els primers casos de coronavirus a finals del 2019.

Sense dades dels primers casos

La Xina es va negar a donar algunes dades dels primers casos de Covid a l'equip de científics de l'OMS, segons va dir un d'ells Dominic Dwyer, el mes passat. Fet que podria complicar entendre l'origen del brot.

La investigació ja va començar amb retards i polèmica per baralles entre Pequín i Washington, que acusaven la Xina d'ocultar el brot inicial i criticava els termes de la visita, segons els quals experts xinesos van realitzar la primera fase de la investigació.

Última polèmica 

L'equip que va arribar a la Xina al gener, va passar-se quatre setmanes estudiant els orígens del brot, es va limitar a les visites organitzades pels seus amfitrions xinesos i va impedir el contacte amb membres de la comunitat a causa de les restriccions sanitàries. Les primeres dues setmanes les van passar en quarantena hotelera. 

La tensió va tornar a començar de nou dijous passat perquè un grup de científics va demanar una investigació independent per considerar totes les hipòtesis i determinar si el virus provenia d'un animal. Un grup de més de 20 signants va publicar una carta oberta al The Wall Street Journal assegurant que la missió no era prou independent i exigien una nova investigació per considerar totes les possibilitats sobre l'origen del virus. 

Què deia l'informe sobre l'origen del virus

En l'origen del virus és on hi ha més ombres, segons les conclusions que van exposar els científics de l'OMS el mes de febrer. El fet més probable és que el virus arribés als humans a partir d'una espècie intermèdia o fins i tot que es transmetés a partir de productes congelats. Els investigadors constataven que se'ls feia difícil afirmar des de quin animal el coronavirus va passar als humans

Ara bé, la hipòtesi més fluixa, era que el virus sortís d'un laboratori, tal com també s'havia especulat. "És extremament improbable". Precisament perquè l'OMS no dona suport a aquesta teoria, tampoc hi dedicarà esforços d'investigació, segons van dir.

 

 

Imatge principal: coronavirus ampliat / Flickr Niaid