Els membres de l'equip dirigit per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) han estat investigant durant ben bé un mes sobre els orígens del coronavirus a la ciutat xinesa de Wuhan, ciutat que es considera l'epicentre del virus. Havent passat una quarantena de 14 dies després de la seva arribada, van començar les seves investigacions al mercat de marisc de Huanan, on es van trobar les primeres infeccions del virus. Seguidament, també van visitar l'Institut de Virologia de Wuhan, que ha investigat la malaltia.

Aquest dimarts, un mes després de reunions i visites, han informat de les primeres conclusions. Els experts conclouen que el virus és d'origen animal "amb una gran capacitat per transmetre's en humans", segons ha assenyalat el doctor xinès que encapçala la part xinesa en la comissió conjunta de la investigació, Liang Wannian, encarregat de presentar les conclusions.

El doctor xinès ha volgut destacar "els progressos reals" que s'han fet per entendre la dimensió de la pandèmia, malgrat que reconeix que no hi ha evidències significatives per concloure que l'origen del coronavirus estava en ratpenats o pangolins. "Són candidats potencials per a la transmissió, però les mostres del coronavirus trobades en aquestes espècies no són idèntiques al SARS-CoV-2".

A més, també ha assenyalat que "l'alta susceptibilitat dels visons i gats al coronavirus, suggereix que hi pot haver altres animals que serveixin com a reservoris, però la investigació és insuficient". L'investigador xinès ha acabat la seva exposició sol·licitant que també s'investigui la possibilitat que el virus hagi entrat a la Xina a través de productes congelats. 

Origen del virus

Per altra banda, el director de l'equip de l'OMS a Wuhan, Peter Ben Embarek, ha constatat que un dels objectius de la investigació era el d'esbrinar si el virus ja circulava o no abans del desembre del 2019. Els investigadors, però, no han trobat proves que registressin brots importants de la malaltia abans d'aquesta data. 

En l'origen del virus és on hi ha més ombres. Durant la roda de premsa, s'ha afirmat que el fet més probable és que el virus arribés als humans a partir d'una espècie intermèdia o fins i tot que es transmetés a partir de productes congelats. Ara per ara, els investigadors constaten que se'ls fa difícil afirmar des de quin animal el coronavirus va passar als humans. En aquest sentit, han exposat que la investigació continua.

Ara bé, la hipòtesi més fluixa, ara per ara, és que el virus sortís d'un laboratori, tal com també s'havia especulat. "És extremament improbable", ha remarcat Embarek. Precisament perquè l'OMS no dona suport a aquesta teoria, tampoc hi dedicarà esforços d'investigació, segons han exposat.

Les recomanacions

Embarek també ha recomanat analitzar mostres dels bancs de sang de la Xina per intentar identificar casos previs al brot de Wuhan el desembre del 2019, per mirar d'esbrinar si el virus ja estava circulant.

A més, també s'ha proposat que es puguin connectar bases de dades perquè tota la informació sigui accessible i connectada a escala global.

 

Imatge principal: ampliació del coronavirus / Flickr Niaid