Restriccions i toc de queda. El dia que comença el pla de reobertura també sorgeixen alguns altres dubtes. Si tot va bé i sobre el que s'ha previst, per Nadal encara estarem en el tram 4 d'aquest pla. Tot i que, ara per ara, ningú s'atreveix a fer pronòstics i el Govern remarca que el pla permet avançar, però també tornar enrere, si la situació ho demana, davant d'aquesta incertesa és normal pensar què passarà per Nadal.

Nadal podria convertir-se en una celebració a l'aire lliure amb sopa de galets, canelons i torrons al carrer. Així ho han suggerit alguns científics com a pla alternatiu a les tradicionals celebracions nadalenques i per tal de fer unes festes més segures. 

Objectiu: seguretat

Aquestes són algunes de les propostes que científics del grup Independent Sage, format per donar resposta a les preocupacions en plena pandèmia, han lliurat al govern britànic. "Malgrat tot, independentment de la qüestió de si és possible barrejar o no gent dins de casa, hem de desenvolupar formes de celebrar que ens mantinguin a nosaltres i a la comunitat més segura", detallava. Un fet que podria encaixar amb el fet que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, hagi dit en una entrevista a El 9 Nou que no veu raonable organitzar celebracions familiars amb 20 persones.

arbre nadal unsplash

Arbre de Nadal / Unsplash

Tot i que encara existeixen dubtes sobre la transmissió, se sap que la interior és clau en la propagació del coronavirus. D'aquesta manera, el grup de científics proposa dos enfocaments: reunir-se de manera telemàtica o a l'aire lliure per minimitzar els riscos de transmissió. 

Un Nadal diferent

L'equip detalla que el Nadal d'enguany podria centrar-se en celebracions comunitàries, a l'aire lliure o bé online, fet que, segons diuen, ajudaria els qui s'enfronten a haver de passar les festes sols, siguin persones grans o millennials.

"L'exterior és molt més segur que l'interior", detalla la professora i membre d'Independent Sage Susan Michie al diari britànic The Guardian. Segons exposa, a l'exterior és molt més fàcil mantenir la distància de seguretat. "Una altra idea és la de simplement sortir a caminar amb gent".

El que passarà per festes encara segueix sent una incògnita, tot i que el pla de reobertura no permet imaginar-se un Nadal gaire tradicional