Les persones que segueixen una dieta baixa en greixos i vegetariana consumeixen menys calories diàries, però tenen nivells més alts d'insulina i glucosa en sang, en comparació amb els quals segueixen una dieta baixa en carbohidrats i que prenen carn. Així ha quedat demostrat en un estudi dut a terme per investigadors de l'Institut Nacional de Diabetis i Malalties Digestives i Renals (NIDDK) als Estats Units publicat a la revista Nature.

L'estudi va comparar els efectes de les dues dietes sobre la ingesta de calories, els nivells hormonals, el pes corporal i altres biomarcadors. L'objectiu era comprendre com la restricció de carbohidrats o greixos en la dieta pot afectar la salut. Els experts de la investigació afirmen que sempre s'ha pensat que els aliments amb alt contingut de greix provoquen una ingesta excessiva de calories pel seu alt índex calòric. Però el cert és que els aliments amb alt contingut de carbohidrats poden augmentar els nivells de la glucosa en sang i la insulina que, al seu torn desencadenin una reacció que incrementa la gana i condueix a una ingesta excessiva d'aliments.

PastaLa ingesta de carbohidrats incrementa els nivells de sucre a la sang

La investigació va ser dissenyada per determinar si les dietes altes en carbohidrats o altes en greixos comporten una ingesta més gran|important de calories. Els investigadors van analitzar 20 adults sense diabetis durant quatre setmanes seguides, onze homes i nou dones, que van realitzar ambdues dietes durant dues setmanes cada una de forma contínua.

La dieta baixa en greixos va ser rica en carbohidrats i la dieta baixa en carbohidrats va ser rica en greixos. Ambdós incloïen aliments processats mínimament i tenien quantitats equivalents de verdures sense midó. Els participants van rebre tres menjars|dinars al dia, més entrepans, i van poder menjar tant com voldrien. La dieta baixa en greixos a base de plantes contenia 10,3% de greixos i 75,2% de carbohidrats, mentre que la dieta d'origen animal, baixa en carbohidrats, contenia 10% de carbohidrats i 75,8% de greixos. Ambdues dietes contenien aproximadament un 14% de proteïna.

Els participants van perdre pes amb ambdues dietes, però només la dieta baixa en greixos va conduir a una pèrdua significativa de greix corporal. Malgrat menjar aliments amb abundància de carbohidrats d'alt índex glucèmic que van redundar en canvis pronunciats en la glucosa en sang i la insulina, les persones que van consumir una dieta baixa en greixos a base de verdures van mostrar una reducció significativa en la ingesta de calories i pèrdua de greix corporal. Una cosa que desafia la idea que les dietes altes en carbohidrats per si mateixes porten les persones a menjar en excés. D'altra banda, la dieta baixa en carbohidrats amb carn no va derivar en un augment de pes malgrat ser alta en greixos.

EmmentalL'alimentació rica en greixos incrementa el consum de calories

Els experts han de continuar investigant, però suggereixen que els factors que provoquen la sobrealimentació i l'augment de pes són més complexos que la quantitat de carbohidrats o greixos en la dieta. Per exemple, el laboratori d'Hall va mostrar l'any passat que una dieta rica en aliments ultraprocessats conduïa a menjar en excés i augmentar de pes en comparació amb una dieta mínimament processada combinada amb carbohidrats i greixos.

"Curiosament, les nostres troballes suggereixen beneficis per a ambdues dietes, almenys a curt termini. Mentre que la dieta baixa en greixos i basada en verdures ajuda a frenar la gana, la dieta d'origen animal i baixa en carbohidrats va donar com a resultat una insulina més baixa i més estable i nivells de glucosa", asseguren els experts. Ara necessiten saber què és el que ocorre|passa a llarg termini.