Portar una dieta desequilibrada és un problema de salut de primer ordre, encara que socialment sembla que no hi ha encara una consciència global sobre la vinculació entre alimentació i mortalitat. Un nou estudi dut a terme per l'Escola de Salut Pública d'Harvard ha posat de manifest una altra vegada la importància d'aquesta qüestió.

"La dieta juga un paper important en la salut pública i la dieta desequilibrada s'estima com la primera causa de mort als Estats Units". Així ho afirma el Dr. Zhilei Shan, que ha encapçalat aquesta investigació que apareix publicada a la revista JAMA Internal Medicine.

Formatge

Els experts volien determinar si existien associacions entre diferents tipus de dieta i mortalitat i, més concretament amb la dieta baixa en greixos i baixa en carbohidrats. Encara que ja s'han realitzat diversos estudis sobre això, segons aquests investigadors d'Harvard, cap no ha analitzat específicament com les dietes baixes en carbohidrats i greixos de diferents qualitats influeixen en les taxes de mortalitat.

La ciència diu que el consum de carbohidrats refinats i aliments amb sucres afegits s'associa negativament amb la salut, mentre que el consum de carbohidrats integrals, verdures sense midó i fruites senceres és beneficiós.

També se sap que reemplaçar els greixos saturats per greixos no saturats s'associa amb un menor risc de malaltia cardíaca i mortalitat. Per aquestes raons, els investigadors van pensar que era important identificar i emfatitzar qualsevol associació entre diferents tipus de dieta, diferents dietes de qualitat i risc de mortalitat.

La investigació

Per a l'estudi, es van analitzar les dades de 37.233 adults nord-americans amb una edat de 49,7 anys de mitjana, entre els anys de 1999 i 2014. En aquell període de temps es van produir 4.866 morts, de les quals 849 estaven relacionades amb malalties cardíaques i 1.068 amb un càncer. Els científics no van trobar associació entre una dieta baixa en carbohidrats i baixa en greixos de qualitat i el risc de mortalitat total, sinó, que al contrari, va resultar beneficiosa. Tanmateix, sí que van trobar una associació entre una dieta baixa en carbohidrats i baixa en greixos de baixa qualitat.

Espagueti

Segons registren els experts, els carbohidrats de baixa qualitat, com els cereals refinats i els sucres afegits, proporcionen un valor nutricional limitat, i la seva alta càrrega glucèmica està associada amb alts nivells de glucosa, insulina, resistència a la insulina i dislipèmia (nivells alterats de triglicèrids). Per tant, a més del tipus de dieta en si que duguem a terme, la importància de la qualitat dels aliments és fonamental per millorar la salut i afegir més anys a la nostra vida.

Com a curiositat, en l'estudi, els homes blancs grans amb més nivell educatiu i d'ingressos, conformaven el grup que portava una dieta de pitjor qualitat de tots els analitzats.