Al llarg de tota la vida, la importància d'una bona alimentació està més que demostrada per la ciència. En el cas de les dones a partir dels 50, amb l'objectiu que es converteixi en un hàbit i no en una mera dieta temporal, s'han de tenir clares una sèrie de precisions que poden ajudar a aconseguir una alimentació equilibrada, nutritiva i energètica. Les assenyalades a continuació són algunes d'elles.

Senzillesa

Ha de ser una alimentació fàcil de continuar, amb pautes clares i aliments simples, de tal manera que no resulti complicadíssim elaborar els menús o fer la llista de la compra.

Amanida césarUna de les claus a l'hora d'alimentar-se bé és que els menús siguin senzills de dur a terme

Adaptable

Per poder adequar-se a la vida d'una dona treballadora de 50 anys, una bona alimentació ha de permetre realitzar canvis d'acord amb les preferències personals i necessitats nutricionals.

No massa restrictiva

L'objectiu no és eliminar grans grups d'aliments en el pla d'alimentació, sinó aconseguir una dieta que permeti gaudir de la quantitat d'aliments saludables més important possible.

Equilibri nutricional

Les proteïnes, greixos sans i carbohidrats de qualitat han de ser presents diàriament en l'alimentació. I ha de tenir suport científic, no es tracta de fer dietes miracles.

En funció d'aquestes característiques, la millor elecció és la dieta mediterrània, un dels patrons d'alimentació més saludables per a gairebé qualsevol persona, incloses les dones majors de 50 anys. Es compon principalment de verdures, llegums, fruites i fruita seca i cereals integrals. També inclou quantitats moderades de peix i productes lactis, així com petites quantitats d'ous, aus i carns vermelles. L'aliment estrella és l'oli d'oliva, que aporta greixos saludables i redueix el risc de tenir malalties cardiovasculars.

Segons un estudi dut a terme per la Universitat de Navarra, amb el seu seguiment s'aconsegueix una reducció del 30% en el risc d'obesitat en dones peri i postmenopàusiques.

La segona dieta aconsellable és la dieta DASH, destinada a prevenir la hipertensió i que també ha demostrat la seva eficàcia davant la malaltia cardíaca, una de les principals causes de mort entre les dones majors de 50 anys.

Es caracteritza pel seu sota contingut de sodi i posa el seu èmfasi en aliments rics en calci, potassi i magnesi, que se sap que ajuden, a reduir la pressió arterial. Es compon principalment de verdures, fruites i productes lactis baixos en greix, amb quantitats moderades de cereals integrals, llegums, fruita seca, llavors, peix i aus. Les carns vermelles i els dolços generalment es desaconsellen, però es permeten ocasionalment, i les carns processades estan prohibides.

PeixEl peix apareix com a aliment ideal en totes les dietes recomanades per a la salut

Finalment, la dieta flexivegetariana és un tipus d'alimentació en la qual prioritzen fonamentalment les verdures i fruites, encara que ocasionalment inclou carn, ous, lactis i peix. És una dieta molt popular entre les dones que volen reduir la seva ingesta de carn per raons de salut, benestar animal o ambientals. Els estudis demostren els seus beneficis per a la reducció de l'obesitat, prevenció de malalties cardíaques i diabetis.