A començaments dels anys 90, un equip d'experts de diferents universitats americanes sota la direcció dels US National Institutes of Health (una institució governamental dels Estats Units que es dedica a la investigació mèdica) va començar a treballar sobre els efectes d'una dieta aplicada a regular els nivells de la pressió arterial. Es va involucrar més de nou mil persones i els resultats van demostrar els seus beneficis.

Així va néixer la dieta DASH, acrònim de dietary approaches to stop hypertension (estratègies dietètiques per frenar la hipertensió, en català), que s'ha convertit en un dels plans alimentaris més recolzats per la ciència. Un suport que sorgeix després d'haver-se comprovat la seva eficàcia a l'hora de dur a terme una alimentació saludable, reduir la hipertensió, controlar la diabetis, millorar la salut cardiovascular i ajudar a aconseguir un pes saludable.

Prevenció i símptomes

Ara, una investigació desenvolupada per l'Escola de Medicina de Wake Forest i publicada per l'American Journal of Preventive Medicine conclou que també pot reduir fins en un 50% el risc de patir insuficiència cardíaca en persones menors de 75 anys.

Aquesta patologia, un dels principals motius d'hospitalització a partir dels 65 anys, es produeix quan el bombatge de sang per part del cor és insuficient per satisfer les necessitats de sang i oxigen de l'organisme. Els símptomes, tal com explica la Societat Europea de Cardiologia solen ser la falta d'aire o fatiga tant en repòs com durant l'exercici; signes de retenció de líquids, com congestió pulmonar o inflor de turmells, i evidència objectiva d'una alteració cardíaca estructural o funcional en repòs.

Composició de la dieta

La dieta DASH consisteix bàsicament a seguir una alimentació rica en fruita, verdura i lactis, reduint el contingut en greixos, sucre i sal. Promou el consum dels cereals integrals, els llegums i la fruita seca i –de forma més limitada– la carn i el peix, especialment la carn vermella. A diferència de la dieta mediterrània, aconsella el consum de lactis desnatats i els aliments rics en potassi, magnesi i calci.

Quant a les quantitats, les següents són les recomanacions bàsiques que inclou la dieta DASH:

  • Cereals integrals: de 3 a 4 porcions al dia. Una porció equivaldria a una llesca de pa integral o mitja tassa d'arròs o pasta.
  • Fruites i verdures: de 4 a 5 porcions al dia. Una porció seria al voltant mig plat en cru o cuinat.
  • Lactis: de 2 a 3 porcions al dia. Un exemple de porció seria una tassa de llet o un iogurt preferentment descremat.
  • Greixos i olis: 2 o 3 porcions al dia. Preferentment oli, mantegues o maioneses. Cada porció equival a una cullerada.
  • Llegums i fruits secs: 4 o 5 porcions a la setmana. Cada porció podria equivaler a mig plat de llegums cuits o un grapat de fruits secs.
  • Carns i peixos: a tot estirar, 6 porcions a la setmana. La porció equivaldria a un quart de plat aproximadament.