Pocs dies abans de la vaga de metges, el Departament de Salut ha acceptat aquest dimecres una de les reivindicacions històriques del sector. Es tracta de crear una taula amb empreses i sindicats del sistema sanitari públic per harmonitzar les condicions dels professionals independentment de qui presti el servei. Una mesura reclamada des de fa temps i que s'ha fet pública dues setmanes abans de la convocatòria de vaga feta per Metges de Catalunya el 25 i 26 de gener. Precisament, el sindicat, present a la reunió d'aquest dimecres, ha assegurat que ha estat un acte per "posar-se medalles" i ha advertit que la taula els fa "por" per experiències prèvies de reunions i documents que "mai s'han portat a la pràctica".

Els sindicats exigien la creació d'aquesta taula davant les diferències de condicions laborals en el sector segons qui presta el servei, sigui l'empresa pública Institut Català de la Salut (ICS) o entitats privades. Això, segons apunten, implica que, a pesar que la sanitat pública sigui concebuda com un únic sistema, els salaris, permisos o jubilacions són dispars. Tot i l'avenç que suposa crear aquesta taula, Metges de Catalunya ha lamentat que no s'estiguin negociant possibles millores, segons informa l'ACN. Per la seva part, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha apuntat que hi contactaran en els pròxims dies. De fet, Balcells ha qualificat de "transcendent" l'acord per formar la taula i resoldre així una reclamació "històrica".

La primera taula ja té data

En la reunió d'aquest dimecres, que ha servit per aprovar un protocol per desplegar la taula de treball,  han participat representants de l'ICS; de les patronals Unió Catalana d'Hospitals (UCH), el Consorci Sanitari i Social de Catalunya (CSSC) i l'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) i dels sindicats UGT, CCOO, SATSE, Metges de Catalunya i CATAC-CTS/ IAC. La primera reunió està prevista pel 15 de febrer i s'ha establert que hi haurà una trobada, com a mínim, trimestral.  El titular de Salut ha aclarit que aquesta taula no substitueix les de negociació sindical dels convenis, sinó que ha de servir per "assessorar" i "fer propostes" que després hauran d'assumir els que tenen responsabilitats en les negociacions. Per la seva part, els responsables de les empreses proveïdores dels serveis sanitaris han celebrat la iniciativa, mentre que els representants dels sindicats UGT, CCOO, SATSE i CATAC, han assenyalat que s'ha de continuar treballant.

La vaga del 25 i 26 de gener

Pel que fa a la vaga convocada, des de Metges per Catalunya han destacat que no hi ha hagut cap trobada formal per negociar una millora de les condicions amb el Departament de Salut i les empreses proveïdores dels serveis. El sindicat ha afirmat que la vaga es pot evitar fins a l'últim moment, però ha demanat negociar millores reals. "Encara no tenim data de reunió per aproximar-nos. Això és fer veure que es fa, però en realitat no es fa", ha subratllat la vicepresidenta de Metges per Catalunya, Ana Roca. En aquest sentit, el president del sindicat, Jordi Cruz, ha assegurat que els convenis que estan sobre la taula no recullen mecanismes per evitar la sobrecàrrega de treball, un dels punts exigits. Per la seva banda, el conseller ha afirmat que tenen previst contactar-hi "a curt termini", encara que ha evitat donar més detalls.