Després de pràcticament tres anys amb mascareta al transport públic, des d'aquest dimecres aquesta ha deixat de ser obligatòria. Després que ahir el govern espanyol aprovés la seva retirada a proposta del ministeri de Sanitat, ara s'ha publicat al BOE: a partir d'ara, qui porti mascareta al metro, autobús, avió o altres mitjans de transport serà perquè així ho ha decidit, no perquè sigui obligatòria. Des de l'abril del 2022, la mascareta només era obligatòria en entorns sanitaris com un hospital o una farmàcia i al transport públic, però, en les últimes setmanes s'ha anat reduint l'ús que en feien els seus usuaris i molts han deixat d'anar amb la boca i el nas tapat en aquesta última fase de la pandèmia. Si bé a l'autobús el seu ús era més comú, sobretot per la figura del conductor, en altres mitjans de transport com ara el tren o el metro en algunes hores era pràcticament residual, tot i que als vagons hi ha hagut recordatoris de la importància de la mascareta per evitar el contagi i també s'ha anat repetint el mateix lema a cada estació en català, castellà i anglès. 

Tot i que la decisió del ministeri de Sanitat ha arribat ara, la ministra Carolina Darias va anunciar la data del final de les mascaretes al transport públic a finals de gener, ja feia mesos que era quelcom que es reclamava des de diferents comunitats autònomes. Amb tot, s'havia rebutjat davant un possible rebrot de la covid per les festes de Nadal o el temor a noves variants. Aquests no s'han produït i fins ara no ha arribat l'adeu a un dels elements més representatius de la pandèmia del coronavirus: quan va esclatar l'alarma sanitària no era obligatòria, no perquè fos innecessària, sinó perquè no n'hi havia prou per a tothom. Per això van començar a proliferar mascaretes alternatives, com ara de paper de forn o de tela. En sortir del confinament, el govern espanyol va decretar la seva obligatorietat al transport públic, vigent fins avui, i després també als espais exteriors si no es podia mantenir la distància de seguretat de dos mesos entre persones. A mesura que ha anat evolucionant la covid, la seva obligatorietat també ho ha fet i ara només s'haurà de portar a hospitals, centres sanitaris i farmàcies. 

A favor o en contra de retirar la mascareta? 

Per tot plegat, el fet que les mascaretes deixin de ser obligatòries al transport públic ha estat rebut amb alegria per la majoria de la població espanyola.  Segons una enquesta, un 71% estava a favor que es retirés quan es va anunciar la mesura. Entre els motius que donaven els enquestats a favor hi ha la incongruència que fins avui envoltava la mesura: si bé en algun moment els vagons del metro van plens fins dalt, n'hi ha d'altres que pràcticament són buits i continuava sent obligatòria. Mentrestant, altres espais tant o més concorreguts com podia ser una sala de concerts o una festa, estaven exempts d'aquesta mesura. També destaca la xifra de persones que consideren que és positiu treure la mascareta perquè amplia la sensació de tornada a la normalitat, també al transport públic. Fins ara, l'únic que ens recordava a la pandèmia era la mascareta en aquests espais. 

Per altra banda, encara hi ha qui creu que és important mantenir-la, ja que consideren que la incidència de la covid-19 és encara massa alta per prescindir de la mascareta. També es fixen en l'alta incidència d'altres malalties com ara la covid o els refredats. Amb tot, aquestes persones podran continuar portant la mascareta, ja que aquesta només deixa de ser una obligació.