Si bé es retirarà del transport públic el 7 de febrerla mascareta es mantindrà obligatòria en centres sanitaris, residències i farmàcies. Així ho ha confirmat aquest dijous la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que ha aclarit que sí que es retirarà d'establiments sanitaris com ara òptiques, centres d'audiometria o ortopèdies — on fins ara la mascareta era obligatòria. Recordem que aquesta setmana l'OMS ha decidit mantenir la covid-19 com a emergència sanitària internacional, tot i reconèixer que la pandèmia ha entrat en una fase de "transició". A l'estat espanyol, la situació epidemiològica continua de baixada i amb estabilitat en tots els indicadors.

Concretament, seguirem amb la mascareta en centres i serveis sanitaris, com centres de salut i hospitals; en residències i la resta de centres sociosanitaris, on serà obligatòria per als visitants quan estiguin en zones compartides i per als treballadors quan estiguin en contacte amb residents; i en oficines de farmàcia i farmacioles. La modificació de la llei sobre l'obligatorietat de la mascareta arribarà al Consell de Ministres el pròxim dimarts 7 de febrer i entrarà en vigor quan es publiqui en el BOE, cosa que previsiblement passarà l'endemà. 

Les aigües residuals dels vols procedents de la Xina

Tot plegat ho ha confirmat Darias a la reunió extraordinària del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, on ha insistit en la necessitat de seguir impulsant la vacunació amb la quarta dosi o segona dosi de reforç — especialment, en les persones vulnerables. La ministra de Sanitat també ha anunciat que el 9 de febrer s'activarà el mostreig de les aigües residuals dels vols directes procedents de la Xina per tal de "detectar precoçment la possible arribada de variants d'interès del virus SARS-CoV-2". Es tracta d'una mesura que forma part del bloc de decisions que es van adoptar davant de la situació epidemiològica al gegant asiàtic i coincidint amb l'eliminació de les restriccions de viatge en el país, el passat 8 de gener.

D'altra banda, Darias ha informat dels resultats dels controls duts a terme per Sanitat Exterior als viatgers procedents dels vols de la Xina — realitzant-se control a un total de 1.765 viatgers i detectant-se en tres persones que han donat positiu en covid-19. Així mateix, ha explicat que els tres positius van ser confirmats per PCR i seqüenciats els llinatges dels virus dels casos detectats (que són els mateixos que predominen a l'estat espanyol). És a dir, que el percentatge de positius ha sigut del 0,18% sobre la població diana.