La mascareta al transport públic encara no desapareixerà a Espanya. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha descartat aquest divendres retirar l'obligatorietat de la mascareta al transport públic, malgrat que en la resta de la Unió Europea s'ha anat eliminant. "Sempre hem adoptat les decisions de les persones expertes, i, per tant, fins que les persones expertes no facin un pronunciament contrari, esperarem", ha afirmat Darías a Brussel·les, on ha assistit a un consell de ministres europeus de sanitat. 

Darías, a més, ha assenyalat que l'arribada de l'hivern i la baixada de temperatures, que augmenta la freqüència d'infeccions respiratòries, justifica el fet de mantenir la mascareta. "Estem en una època d'increment important tant de virus sincicial, com de grip i bronquiolitis", ha afirmat la ministra, que ha reivindicat la necessitat de "continuar cuidant-nos i seguir de la mà de les persones expertes". 

En aquest sentit, la ministra de Sanitat ha assegurat que tan bon punt rebi el consell tècnic per part dels experts de revertir la mesura, ho farà. "Des del moment en què ens ho diguin, estic segura que ho podrem fer. A aquesta ministra no li agradaria res més que participar de bones notícies, però crec que el més rellevant és mantenir la cultura de la cura", ha conclòs la responsable espanyola de Sanitat. 

Les companyies aèries titllen de "despropòsit" la decisió de Sanitat

El president de l'Associació de Línies Aèries (ALA), Javier Gándara, ha titllat "d'autèntic despropòsit" la decisió del ministeri de Sanitat i ha demanat que es retiri la mascareta de l'avió. Gándara considera que és "incomprensible" que Espanya sigui dels pocs països on es manté l'obligatorietat de la mascareta i ha lamentat que suposa una "distorsió competitiva" respecte d'altres companyies aèries. 

Espanya, un dels pocs països europeus que manté la mascareta al transport públic

Espanya és dels pocs països de la UE que encara manté l'obligatorietat de la mascareta a tots els transports. A Dinamarca, Bèlgica, França, Hongria, Letònia, Polònia els Països Baixos i el Regne Unit es va eliminar la norma ja abans de l'estiu, i posteriorment ho van fer també altres països com Portugal, Xipre o Itàlia. A Alemanya i Grècia encara és obligatòria al transport públic, però no als avions. La mascareta als avions ha estat especialment criticada per les companyies aèries, que demanen que s'homogeneïtzin les mesures amb la de la resta de països europeus, més encara quan els requisits d'entrada als països per motius de covid s'han anat suprimint. Tanmateix, el ministeri de Sanitat no cedeix i es manté en aquesta norma sota l'argument que han de ser els experts qui recomanin un canvi

D'altra banda, durant la seva compareixença, la ministra de Sanitat ha informat que es reunirà amb la seva homòloga sueca per preparar la presidència rotativa del Consell Europeu, que recaurà sobre Suècia en la primera meitat de 2023 i sobre Espanya en la segona meitat de l'any.