Els malalts de coronavirus ja ocupen més del 50% de les Unitats de Cures Intensives dels hospitals catalans, una xifra molt elevada que no es donava des del passat mes de març. Segons han informat el secretari general de Salut, Marc Ramentol, i el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, aquest divendres, la pressió assistencial en aquests moments és alta i les UCI ja estan al 85% de la seva capacitat.

Tot i afirmar que els darrers dies s'està notant una "desacceleració" en el nombre de casos diaris i en la taxa de transmissió a totes les regions, —"unes dades optimistes"—, aquest descens no s'ha notat en l'impacte a la xarxa assistencial, que segueix en alerta.

"Com a sistema estem preparats per augmentar el nombre de llits de UCI si és necessari. Ara tenim uns 800 pacients i podríem arribar als 1.500 llits, com al març. Però no volem arribar aquí perquè no volem sofrir el peatge d'haver de desprogramar altres activitats. El problema no són els dispositius, sinó que faltaran mans", ha assegurat Ramentol.

Foto: Una UCI de l'Hospital del Mar de Barcelona / EFE

En aquest sentit, Salut ha afirmat que si les dades als hospitals van a més, "caldran mesures més dures". "És un escenari difícil perquè en els propers dies veurem com els nous contagis aniran ingressant", han explicat. Tot i això, han assegurat que "no serà necessàriament un confinament com el del mes de març".

Actualment, ja són 2.434 les persones ingressades als centres hospitalaris, 47 més que l'anterior recompte. També es comptabilitzen nous ingressos a l'UCI, on ja hi ha ingressats 447 pacients, 13 més. L'augment d'ingressos ha obligat a començar a suspendre intervencions a diferents hospitals.

Més testos d'antígens

Per tot això, el Departament de Salut ha explicat que augmentarà el nombre de test antígens a la població, davant la saturació per donar els resultats de les PCR. En els darrers dies s'ha produït un gran augment en la realització d'aquestes proves i això ha portat a la saturació dels laboratoris. Segons ha explicat Ramentol, s'han arribat a fer 48.000 proves PCR en un dia i s'està treballant per augmentar la capacitat diagnòstica del sistema públic de Salut.

Paral·lelament, el departament repartirà un milió de test antígens —dels tres adquirits— entre centres d'atenció primària i hospitals apartats de nuclis urbans. Principalment s'estan dirigint a persones amb símptomes, però ha afirmat que esperen estendre-ho en les setmanes vinents a asimptomàtics que siguin contactes estrets de casos confirmats.

En aquesta mateixa línia, Ramentol ha explicat que hi haurà una actualització dels protocols de rastreig.

Totes les mesures sobre la taula

De fet, aquest mateix matí Ramentol ha afirmat que les noves restriccions per frenar la Covid s'allargaran els dies "que facin falta" i si no funcionen no descarta instar el govern espanyol a plantejar el confinament domiciliari. Ramentol ha afirmat que el confinament domiciliari ha de ser sempre "l'última alternativa" però no l'ha descartat. "Si veiem en el decurs dels propers dies que les mesures no són suficients, haurem d'instar el govern espanyol perquè es plantegi aquesta possibilitat", ha dit.