La pandèmia de la Covid-19 no s'atura. El risc de rebrot segueix a l'alça i els nous contagis superen els 5.500, fet que comporta una forta pressió als hospitals i els centres d'assistència primària. D'aquí, les restriccions que han entrat avui en vigor amb l'objectiu de reduir al màxim la mobilitat i el contacte social. El risc de rebrot, després de dos dies a la baixa, torna a repuntar i se situa en 882, segons ha informat el Departament de Salut. La mortalitat també va a l'alça i ja són 14.008 les persones que han mort per coronavirus a Catalunya.

L'únic indicador que va a la baixa és el risc de contagi, que per quart dia consecutiu cau. Ara està en 1,29, cinc dècimes menys que el recompte anterior, i lluny de l'1,53 que es va registrar dissabte i diumenge passat. La incidència acumulada (casos per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies) continua també a l'alça i ja es troba en 714,99. Només fa quatre dies estava en 572,26.

Es dupliquen els positius

Segons el darrer recompte de Salut, ja són 256.330 les persones que han estat contagiades de Covid-19 des del març, 5.596 més. En quinze dies s'han duplicat els positius per PCR i test d'antígens al país. La setmana del 6 al 12 d'octubre es van registrar 13.225 casos, mentre que del 20 al 26 d'octubre han estat 30.889.

L'augment dels casos afegeix pressió al sistema sanitari. Ja són 2.434 les persones ingressades als centres hospitalaris, 47 més que l'anterior recompte. També es comptabilitzen nous ingressos a l'UCI, on ja hi ha ingressats 447 pacients, 13 més. L'augment d'ingressos ha obligat a començar a suspendre intervencions a diferents hospitals.

Pressió assistencial

El nombre de positius té un fort l'impacte a la xarxa assistencial. L’objectiu de les autoritats sanitàries, segons ha explicat secretari de Salut, Marc Ramentol, és baixar dels 5.500 positius diaris actuals a uns 1.800. Les mesures que es van prendre fa quinze dies, com el tancament de bars i restaurants, han començat a donar els seus fruits. Fa dues setmanes les autoritats sanitàries tenien una previsió de 10.000 casos diaris, fet que va obligar a dictar restriccions, segons ha confirmat Ramentol. Des de Salut sostenen que els nous positius detectats ara són insostenibles i posen en perill poder mantenir l'activitat assistencial.

El missatge que es repeteix des de Salut és que no es tracta d'estabilitzar la corba de nous casos sinó de doblegar-la. És en aquest context que el Govern allargarà les restriccions els dies que faci falta i, si no s'obté el resultat esperat, no es descarta demanar al govern espanyol el confinament domiciliari.