La vacuna davant la Covid-19 ha suposat una fita en la ciència i, encara que enmig de la pandèmia no dona massa temps a assimilar aquests avenços, en un futur no molt llunyà ens adonarem de com d'important ha estat, igual com altres descobriments que s'han fet per a la medicina en el seu conjunt.

Aquesta nova vacuna s'ha desenvolupat amb una nova tecnologia, basada en seqüències específiques de l'ADN o ARN missatger (ARNm) del virus. La seqüència triada codifica una proteïna del virus, provocant una resposta immune protectora en les persones però sense causar la malaltia. Ara, els científics estan explorant maneres d'utilitzar aquesta nova tecnologia com una manera de combatre el càncer. Els experts asseguren que l'ARNm pot estimular el sistema immunitari del cos perquè reconegui les cèl·lules canceroses i les ataqui.

Prova laboratoriLa tecnologia basada en ARNm no només ha funcionat amb el Covid-19, sinó que es preveu que pugui triomfar davant del càncer

Un exemple de la bona acció d'una vacuna en aquest cas es pot comprovar amb la gran caiguda en la incidència del càncer de coll uterí gràcies a la vacuna contra el VPH (virus del papil·loma humà) que s'ha administrat en els últims 10 anys. S'ha demostrat que es pot prevenir entre el 80 i el 90 per cent dels càncers de coll uterí.

El ARNm que s'ha utilitzat en el cas de la vacuna de la Covid-19 es pot codificar amb qualsevol proteïna imaginable. Es pot administrar ARNm a les cèl·lules tumorals de manera que el tumor expressi proteïnes que li indiquen al sistema immunològic que ataqui la cèl·lula tumoral com un patogen estrany que necessita ser eliminat. També es pot enviar ARNm a les cèl·lules immunes, armant-les amb sensors millorats per detectar tumors. Això li ensenya al sistema immunològic com destruir les cèl·lules tumorals, segons asseguren els experts.

Tanmateix, un dels desafiaments de l'ús de ARNm per tractar el càncer és que el ARNm no dura gaire al cos abans de deteriorar-se. El desenvolupament de tecnologia per canviar aquesta circumstància ha estat objecte d'un nou estudi publicat a la revista Nano Letters de la American Chemical Society. Investigadors xinesos han desenvolupat i provat un nou hidrogel que conté i estabilitza el ARNm, la qual cosa permet l'alliberament lent tant del ARNm com d'un adjuvant (un compost que millora la resposta immunitària a una vacuna). Això permetria que les teràpies durin durant 30 dies.

Técnico de laboratoriLa ciència confia que el ARNm duri fins a un mes de cara a poder aplicar-los a nous tractaments contra el càncer

En l'estudi, els ratolins amb melanoma que van rebre el tractament van veure tant reduccions en la mida del tumor com la desaparició de les metàstasis als pulmons després del tractament amb aquesta vacuna de ARNm.

Encara és aviat per llançar les campanyes al vol, però es considera una àrea de desenvolupament de nous fàrmacs prometedora. Hi ha una sèrie de teràpies de reprogramació cel·lular i de reemplaçament|lleva de proteïnes que poden suposar un gran avenç|avanç en la lluita contra la malaltia, però és probable que la del ARNm sigui la que més ràpidament es desenvolupi.