La immunoteràpia està destinada a revolucionar el tractament contra el càncer. Dins de les diferents tipologies es troba la teràpia CAR-T, que ha experimentat un grandíssim avanç en els últims anys, amb resultats molt prometedors sobretot en els casos de càncer de tipus hematològic. Si la immunoteràpia consisteix millorar el sistema immunitari d'una persona malalta de càncer perquè sigui el seu propi organisme el que lluiti contra la malaltia, la teràpia CAR-T ajuda al sistema immunitari a atacar directament el tumor mitjançant una transferència cel·lular.

És a dir, mitjançant l'extracció de limfòcits T al pacient –cèl·lules que es formen a la medul·la òssia i formen part del sistema immunològic– per manipular-los genèticament i mitjançant un receptor sintètic. Aquest es denomina receptor d'antigen quimèric, CAR, que en realitat es tracta d'una proteïna que es troba a la membrana de la cèl·lula i l'objectiu del qual és l'activació i estimulació del mateix|propi limfòcit perquè lluiti contra el càncer. Una vegada infiltrats aquests limfòcits al pacient, s'uneixen a un antigen tumoral específic gràcies al CAR i s'activen i creixen per acabar|eliminar amb les cèl·lules canceroses.

A Europa hi ha un projecte, el T2EVOLVE, que consisteix en una aliança europea entre líders acadèmics i de la indústria en immunoteràpia contra el càncer. L'objectiu estratègic d'aquest projecte és accelerar el desenvolupament de teràpies CAR-T contra el càncer per agilitar un accés ràpid dels pacients a aquests tractaments d'avantguarda. Des d'Espanya participen l'Hospital Clinic de Barcelona i l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, així com la Clínica i el Cim Universitat de Navarra.

Amb la implementació d'aquestes teràpies, el projecte pretén, al seu torn, impulsar la seva incorporació en els diferents sistemes sanitaris europeus i contribuir a alleujar la càrrega econòmica i social del càncer a la Unió Europea.

El projecte s'emmarca dins de la Iniciativa de Medicaments Innovadors (IMI) finançada conjuntament per la Unió Europea, dins del seu programa Horitzó 2020 d'investigació i innovació, i per la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques.

Aquesta teràpia és aprovada i disponible a la UE per al tractament de la leucèmia i limfomes i s'està investigant la seva futura aplicació per a altres tipus de càncer, així com per a malalties infeccioses i autoimmunes. De fet, s'espera poder desenvolupar nous medicaments CAR-T més eficaços i segurs per al tractament de tumors hematològics i poder traslladar-los al Sistema Nacional de Salut, en benefici dels pacients.

Segons els experts de la Clínica Universitat de Navarra, la participació d'aquest centre té per objectiu el desenvolupament i producció de noves teràpies CAR-T i el disseny de tècniques de monitoratge per avaluar la resposta dels pacients al tractament.

Sobre les tècniques de monitoratge dels pacients, s'implementarà la citometría de flux|fluix multidimensional i d'elevada sensibilitat per avaluar l'eficàcia d'aquests tractaments. Es tracta d'un mètode ràpid, objectiu i quantitatiu que permet l'anàlisi simultània de cèl·lules tumorals i immunes tant en sang, com a la medul·la òssia o altres teixits.