Davant de l'imparable avenç de la segona onada del virus, que s'està estenent per tot Europa i que ha provocat nous confinaments en països com Anglaterra o França, el millor amb l'arribada del fred és dur a terme una dieta rica en aliments que puguin activar les nostres defenses, perquè el nostre organisme estigui millor preparat davant de qualsevol virus, inclòs el SARS-CoV-2.

La relació entre aliments i sistema immunològic està àmpliament documentada en l'àmbit científic. Se sap que és necessària una dieta equilibrada, on l'aportació d'energia no estigui ni per sobre ni per sota de les recomanacions. Els aliments rics en sucres i greixos saturats afavoreixen la inflamació crònica, que disminueix l'eficàcia de les nostres defenses.

Al contrari, la combinació d'una dosi de proteïna adequada, una gran varietat de fruites i verdures, llegums i cereals integrals i la incorporació de greixos saludables com els presents en l'oli d'oliva, el peix blau o la fruita seca té efectes molt beneficiosos.

SardinesEl peix, com les sardines, no ha de faltar mai en una dieta equilibrada

A això s'hi afegeix també el consens que existeix sobre els probiòtics, l'eficàcia dels quals està molt documentada sobre el sistema immunitari, prevenint les infeccions o l'al·lèrgia. Els probiòtics són microorganismes vius que es troben en alguns aliments i que administrats en quantitats adequades proporcionen un benefici en la salut.

Aquests són cinc aliments que hauríem d'incloure:

El quefir

Té propietats probiòtiques, la qual cosa el converteix en un aliment molt bo per mantenir una flora intestinal adequada i millorar el sistema immunitari. A més, millora la digestió i prevé malalties cardiovasculars i digestives. Es pot prendre als matins en l'esmorzar juntament amb cereals integrals i alguna fruita.

L'all

És un dels clàssics per activar les defenses i protegir l'organisme davant infeccions. De fet conté alicina, un compost amb propietats per combatre les infeccions respiratòries.

L'aranja

Com passa amb altres aliments cítrics, és ric en vitamina C, que augmenta la producció de glòbuls blancs, clau perquè el nostre organisme es protegeixi davant a les infeccions. Es pot diluir un suc amb aigua i prendre'l al llarg del dia.

El germen de blat

És ric en zinc i vitamines E i B6, les deficiències del qual afecten el nostre sistema immunitari. Es pot prendre diluït en aigua o amb un batut, una crema de verdures o un iogurt grec.

Germen de blatEl germen de blat aporta vitamines B6 i E i zinc

Gingebre

Un altre dels aliments més utilitzats històricament per prevenir les infeccions. És antiinflamatori, amb la qual cosa millora la resposta del nostre organisme als virus. Es pot prendre amb purés, ja que els aporta un característic sabor picant que els fa encara més saborosos.