En els últims anys s'està produint un gran avenç en la investigació sobre la nostra microbiota intestinal, la funció que compleix i la necessitat de cuidar-lo. Ara, un nou estudi de la Universitat Estatal de Carolina del Nord ha revelat que els bacteris probiòtics lactobacils utilitzen enzims per manipular els àcids biliars i promoure la seva pròpia supervivència a l'intestí.

I això per què és important? Doncs perquè encara es desconeix molt sobre la complicada relació entre els àcids biliars i els bacteris intestinals i perquè coneixent el funcionament dels lactobacils es podria dissenyar aquests bacteris afegint-les propietats terapèutiques, creant així un entorn intestinal més saludable.

Els Lactobails poden contribuir a dissenyar una estratègia per crear un entorn intestinal més favorable

Els àcids biliars són fonamentals en la digestió i la salut intestinal en general. Es produeixen al fetge i s'alliberen després de menjar. No només descomponen el colesterol i ajuden a regular l'absorció de greixos, sinó que també tenen un gran impacte en els tipus de bacteris que colonitzen l'intestí.

A mesura que els àcids biliars es mouen a través de l'intestí, es modifiquen químicament mitjançant l'addició d'un aminoàcid o enzim (freqüentment glicina o taurina), creant una reserva d'àcids biliars acompanyats d'aquests compostos que determinen en bona part la seva acció més o menys tòxica sobre els bacteris intestinals.

Però alguns bacteris intestinals tenen enzims que poden separar aquests aminoàcids dels àcids biliars, alterant la toxicitat dels mateixos i permetent o no que diferents bacteris sobrevisquin a l'intestí. És a dir, que poden fer que l'intestí pugui acollir en una mesura o un altre bacteri o patògens.

Els experts van observar primer el creixement de dues soques de lactobacils en presència de diferents àcids biliars i es van sorprendre en descobrir que la glicina o taurina exercien un paper important en la determinació de la toxicitat d'un àcid biliar determinat.

I no només això, també van descobrir que es pot modificar la relació entre bacteris, aminoàcids i àcids biliars i per tant la supervivència del microbioma intestinal, que permetria dissenyar estratègies per estendre la vida dels microbis beneficiosos o prevenir la colonització d'altres patògens que podrien danyar la salut intestinal i de la resta de l'organisme.

L'estudi ofereix grans esperances per millorar la microbiota intestinal en el futur

En definitiva, que gràcies al bacteri lactobacils s'ha aconseguit demostrar que es pot intentar dissenyar la microbiota intestinal en el futur. Per a això, han d'investigar encara més sobre la relació bacteris, enzims i àcids biliars, però una vegada avançat en aquest aspecte es podria alterar per modificar el microbioma i fer-ho més saludable, amb la qual cosa això pot afectar la nostra salut, millorant-la notablement.