En els últims anys s'està produint un gran avenç en la investigació sobre la nostra microbiota intestinal, la funció que compleix i la necessitat de cuidar-lo. Ara, un nou estudi de la Universitat Estatal de Carolina del Nord ha revelat que els bacteris probiòtics lactobacils utilitzen enzims per manipular els àcids biliars i promoure la seva pròpia supervivència a l'intestí.
I això per què és important? Doncs perquè encara es desconeix molt sobre la complicada relació entre els àcids biliars i els bacteris intestinals i perquè coneixent el funcionament dels lactobacils es podria dissenyar aquests bacteris afegint-les propietats terapèutiques, creant així un entorn intestinal més saludable.
Els àcids biliars són fonamentals en la digestió i la salut intestinal en general. Es produeixen al fetge i s'alliberen després de menjar. No només descomponen el colesterol i ajuden a regular l'absorció de greixos, sinó que també tenen un gran impacte en els tipus de bacteris que colonitzen l'intestí.
A mesura que els àcids biliars es mouen a través de l'intestí, es modifiquen químicament mitjançant l'addició d'un aminoàcid o enzim (freqüentment glicina o taurina), creant una reserva d'àcids biliars acompanyats d'aquests compostos que determinen en bona part la seva acció més o menys tòxica sobre els bacteris intestinals.
Però alguns bacteris intestinals tenen enzims que poden separar aquests aminoàcids dels àcids biliars, alterant la toxicitat dels mateixos i permetent o no que diferents bacteris sobrevisquin a l'intestí. És a dir, que poden fer que l'intestí pugui acollir en una mesura o un altre bacteri o patògens.
Els experts van observar primer el creixement de dues soques de lactobacils en presència de diferents àcids biliars i es van sorprendre en descobrir que la glicina o taurina exercien un paper important en la determinació de la toxicitat d'un àcid biliar determinat.
I no només això, també van descobrir que es pot modificar la relació entre bacteris, aminoàcids i àcids biliars i per tant la supervivència del microbioma intestinal, que permetria dissenyar estratègies per estendre la vida dels microbis beneficiosos o prevenir la colonització d'altres patògens que podrien danyar la salut intestinal i de la resta de l'organisme.
En definitiva, que gràcies al bacteri lactobacils s'ha aconseguit demostrar que es pot intentar dissenyar la microbiota intestinal en el futur. Per a això, han d'investigar encara més sobre la relació bacteris, enzims i àcids biliars, però una vegada avançat en aquest aspecte es podria alterar per modificar el microbioma i fer-ho més saludable, amb la qual cosa això pot afectar la nostra salut, millorant-la notablement.