El desig sexual no és igual en totes les persones ni en tots els moments de la nostra vida. Varia segons diverses circumstàncies com el caràcter, el físic i la psicologia, una malaltia, una depressió, l'estrès accentuat o un tractament farmacològic determinat. Les hormones són també un factor determinant, i l'alteració de la testosterona o els estrògens poden provocar canvis.

Per això de vegades és difícil definir un excés de desig sexual, ja que depèn molt de les persones i els moments que estiguin vivint. Així i tot, en alguns casos es produeix una hipersexualitat que pot arribar a convertir-se en un problema, i que a vegades es viu amb angoixa perquè sembla impossible satisfer aquest desig impulsiu que no s'acaba mai.

Home plaer

Fins i tot socialment costa parlar d'aquest tema. De fet, és més fàcil trobar-se amb individus que fan una consulta per una apatia sexual, que per excés de desig sexual. Tanmateix, aquesta disfunció és un problema amb serioses conseqüències, que pot tenir les causes en problemes que no tenen res a veure amb la vida sexual de cada individu, però que es poden tractar amb bons resultats.

Se sol considerar que el desig sexual és exacerbat i es converteix en una disfunció quan es converteix en una veritable obsessió que no es pot aturar mantenint relacions. Les persones que presenten hipersexualitat solen tenir sempre ganes d'iniciar un contacte sexual del tipus que sigui, viuen en un estat d'excitació o semiexcitació permanent i qualsevol situació que se'ls presenta els sembla estimulant en el terreny sexual. Per això, si una persona percep que té un desig sexual que no pot controlar i que és incapaç de respectar el que té al costat ha d'anar a un especialista.

Les raons són variades: des d'una alteració hormonal fins a una ansietat incontrolable, passant per un trastorn de la personalitat o una medicació que ha provocat aquests símptomes. En les parelles sol produir un desequilibri important si un dels seus membres pateix una hipersexualitat exacerbada i demana contínuament a l'altre tenir relacions sexuals. Una relació ha de produir-se fruit d'un acord entre dues persones i quan per part d'una hi ha un excés de desig sexual, es pot crear una situació molt complicada.

Dona sábanas

Deixar de mantenir relacions sense donar resposta a la veritable causa d'aquest excés de desig no ajuda gens ni mica el malalt. De fet, poden agreujar la seva situació o pot causar-li una insatisfacció encara més profunda. Per part de la parella tampoc no és adequat caure en les recriminacions contínues, perquè a vegades la hipersexualitat sorgeix per una qüestió concreta que pot ser tractada per un especialista. Per això, en tot cas, la solució passa pel diàleg i per trobar l'origen d'aquesta disfunció. Quan això passa, en la majoria dels casos, es pot prescriure un tractament que permeti a la persona tornar a tenir una relació amb el sexe satisfactòria.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat