Les relacions sexuals tenen molts i diversos efectes sobre l'ésser humà. Sabem que el nostre cos es beneficia del sexe en cremar calories i existeixen evidències científiques que en moltes persones provoca que se'ls redueixi la gana després de practicar-ho.

Un estudi de 2016 publicat en el Journal of Health and Social Behavior afirmava que les dones que tenen relacions sexuals satisfactòries es protegeixen millor contra el risc d'hipertensió. I com aquests exemples, hi ha moltes evidències sobre els beneficis del sexe per al cos humà. Però a continuació veurem com afecta concretament l'òrgan més complex del nostre organisme: el cervell.

Activitat cerebral i estimulació sexual

Alguns investigadors comparen l'estimulació sexual amb la que provoquen l'alcohol o les drogues. La raó és que tant en homes com en dones, s'ha demostrat que l'estimulació sexual i la satisfacció augmenten l'activitat de les xarxes cerebrals relacionades amb el dolor i els estats emocionals, així com amb el sistema de recompensa.

El cervell i l'ejaculació del penis

Un estudi realitzat per científics de la Universitat de Groningen que es va centrar en les regions del cervell que es van activar en el moment de l'ejaculació, va descobrir que hi havia un augment en el flux sanguini al cervell, que exerceix un paper clau en el processament de les emocions. Els investigadors comparen l'activació del cervell durant l'ejaculació amb la sensació de plaer causada per altres activitats que estimulen el sistema de recompensa del cervell.

Pit

El cervell i l'orgasme femení

En un estudi sobre l'orgasme femení que es va realitzar el 2017, científics de la Universitat de Rutgers van monitorar l'activitat cerebral de 10 participants femenines a mesura que assolien el màxim del seu plaer. L'equip va trobar que les regions cerebrals estimulades estan involucrades en el processament d'emocions i sensacions de dolor, així com en la regulació d'alguns processos metabòlics i la presa de decisions.

Un altre estudi previ suggeria que l'estimulació rítmica i agradable associada amb l'orgasme posa al cervell en un estat de trànsit. L'autor de l'estudi va comparar l'efecte dels orgasmes femenins al cervell amb l'induït per ballar o escoltar música.

El sexe i l'activitat hormonal

Tenir relacions sexuals s'ha associat en ocasions innombrables amb millors estats d'ànim i relaxació psicològica, així com fisiològica. La raó de per què podem sentir que l'estrès ens afecta menys després de les relacions sexuals es deu a una regió del cervell anomenada hipotàlem.

L'hipotàlem provoca l'alliberament d'oxitocina i els nivells més alts d'aquesta hormona poden fer-nos sentir més relaxats, amb la qual cosa poden compensar els efectes del cortisol, l'hormona relacionada amb un estat d'estrès més important.

Així mateix, dos estudis fets el 2013 van trobar que tant l'oxitocina podria alleujar els mals de cap en persones que hi viuen amb una condició crònica, com que les endorfines poden alleujar les conegudes cefalees en brots.

Cames

El sexe també fa sentir malament al cervell

Un percentatge de la població estableix tristesa en lloc d'eufòria després del sexe. Es coneix com a disfòria postcoital i encara no se'n coneixen les causes científiques. En un estudi dut a terme el 2010 entre més de 200 estudiants universitàries, el 32,9% va afirmar haver experimentat estats d'ànim negatius després d'una relació sexual.

El sexe i el son

Existeixen diversos estudis que han demostrat que les relacions sexuals també poden millorar el son. Després d'un orgasme, el cos també allibera nivells més alts d'una hormona anomenada prolactina, que se sap que té un paper clau en el son.

Així mateix, investigadors de la Universitat Central de Queensland a Austràlia també van descobrir que l'alliberament d'oxitocina durant el sexe pot actuar com un sedant, cosa que porta a una millor nit de son.

El sexe i la memòria

Diferents investigacions han revelat que les relacions sexuals ajuden que els homes grans que són sexualment actius tinguin més nivells de funció cognitiva i menor pèrdua de memòria.

En el cas de les dones, el fet que mantinguin una activitat sexual habitual sembla ajudar-les a sostenir millor el record de la memòria. La ciència atribueix aquest benefici a l'acció d'hormones com la testosterona i l'oxitocina, que estan relacionades amb les relacions sexuals.