Un jutge ha obligat per primer cop a Espanya a vacunar contra la Covid-19 una dona gran incapacitada davant l'oposició de la seva filla. La decisió va ser adoptada pel jutge que estava de guàrdia dissabte passat a Santiago de Compostel·la arran de la petició formulada pels responsables de la residència on viu la dona, de 84 anys.

El jutge, amb un informe favorable a la immunització, va acordar administrar a la dona la vacuna argumentant de la seva salut preval per sobre de l'opinió contrària de la filla, segons informa El País. Aquest cas, però, no és l’únic que ha arribat a la justícia espanyola i és previsible que es dictin resolucions similars, malgrat que la vacunació és voluntària. Les fiscalies de Sevilla i de València estan estudiant casos similars.

Risc vital

En el cas de Galícia, la direcció del Centre Residencial Domus VI San Lázaro es va adreçar al jutjat divendres passat a la tarda, i l’endemà al matí el metge forense va emetre un informe on determinava la incapacitat de la dona i que les reaccions adverses a la vacuna són lleus i temporals. A la tarda es va prendre declaració a la seva filla, familiar de referència, que va justificar la negativa per la por als efectes adversos i la pressió dels seus germans. Després d’escoltar-la, el jutge va dictar la interlocutòria que obligava a vacunar la dona. La vacunació al centre estava prevista per diumenge.

El magistrat argumenta que cal vacunar la dona per evitar el risc vital que suposa la Covid-19 per a ella i recorda que no hi ha solucions intermèdies. El jutge deixa oberta la porta que no rebi la segona dosi si hi hagués una reacció adversa un cop administrada la primera.

residencia vacuna Salou pfizer coronavirus-Efe

Campanya de vacunació en una residència de Salou / Efe

Baixa el rebuig

Des que va començar el 27 de desembre la campanya de vacunació contra la Covid, la negativa a ser vacunat ha anat disminuint entre la població. A Catalunya, un 5,7% de les persones que entren dins del grup de les persones seleccionades en primer tram de la campanya (residents de les residències de gent gran, professionals que hi treballen, residències de persones amb discapacitat i professionals sanitaris), rebutjaven la setmana passada la vacuna. Abans de començar la campanya, el rebuig era superior al 10%.

 

Imatge principal: Vacunació en una residència / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat