El Regne Unit ja ha començat la seva campanya de vacunació contra el coronavirus, mentre que els Estats Units estan esperant l'autorització d'emergència per començar també a distribuir la vacuna als seus ciutadans. Però, què se sent al rebre-la? És com la de la grip? Fa mal?

Les farmacèutiques Pfizer i BioNTech i Moderna fan servir la tecnologia ARNm per a la vacuna, diferent de la d'Oxford i AstraZeneca que utilitza adenovirus. Ara per ara, no hi ha cap vacuna similar autoritzada. Ara bé, la tecnologia que fan servir dona al nostre cos les instruccions, en forma d'ARN missatger, per fer petita una part del coronavirus, específicament una proteïna. El nostre cos rep aquestes instruccions i comença a produir aquesta proteïna. I a més, activa el nostre sistema immunològic, que reconeix aquesta proteïna com estranya i en produeix anticossos. Això fa que quan ens infectem, el nostre cos ja estigui preparat per combatre el virus. 

Aquestes vacunes, però, requereixen dues dosis. Una és per preparar el cos i l'altra, unes setmanes més tard, per augmentar la resposta. Els resultats de l'estudi mostren que les vacunes Pfizer i BioNTech tenen una eficàcia del 95% mentre que Moderna és del 94,5%.

El fet que la tecnologia sigui tan nova ha comportat també moltes preguntes. De fet, segons recull la CNN, un participant de l'assaig de Moderna va dir que vacunar-se "definitivament no era un passeig pel parc" però que ho tornaria a fer. "Em vaig sentir tan impotent..., vull dir, aquesta pandèmia ha afectat les vides de tots de manera significativa", explicava Yasir Batalvi, que va participar en l'assaig. "M'hi vaig inscriure perquè volia fer el que pogués". Detalla que estava una mica nerviosa, sobretot quan va rebre el formulari de 22 pàgines per firmar, però assegura que sentia que estava fent un servei públic.

Què se sent?

"La injecció va ser semblant, al principi, a una vacuna de la grip, que és bàsicament un petit pessic al braç", detalla. "A la nit, vaig notar certa rigidesa. Va ser tolerable però no tenia gaires ganes de moure el braç amunt i avall. Els efectes secundaris estan força localitzats", insistia. "Només se sent alguna cosa al múscul del braç, no afecta res més", exposa de la primera dosi de la vacuna.

Després de la segona dosi va ser diferent. "Vaig tenir alguns símptomes importants després de rebre la segona dosis. Vaig estar bé a l'hospital. Després, però, vaig tenir una mica de febre, fatiga i calfreds". Ara bé, va ser cosa de la nit. L'endemà, tal com recull la mateixa cadena nord-americana, estava bé.

Va trucar als metges per informar dels símptomes i no es van alarmar. En conseqüència, ell tampoc. Trobar-se malament no vol dir haver agafat el coronavirus, de fet, els experts diuen que tenir aquest tipus de reacció vol dir que el cos està responent de la manera esperada i que, per tant, no hauria de dissuadir a ningú de vacunar-se. 

"Això significa que la seva resposta immunològica està funcionant". Ho explicava el doctor Paul Offit, expert en vacunes de l'hospital de Filadèlfia a la CNN. "I no hi hauria d'haver cap dificultat per tornar a rebre aquesta segona injecció, sabent que ara estàs en una posició millor per combatre el virus".