Un 5,7% dels catalans que entren dins de les persones seleccionades per aquest primer tram de la campanya de vacunació anti-Covid, és a dir, residents de les residències de gent gran, professionals que hi treballen, residències de persones amb discapacitat i professionals sanitaris, rebutgen la vacuna contra el coronavirus. Així ho ha explicat el coordinador de la unitat de Covid, Jacobo Mendioroz, en una roda de premsa conjunta que han celebrat els departaments de Salut i Interior aquest dijous. Un percentatge que segurament anirà a la baixa, segons ha detallat ell mateix, ja que quan va començar la campanya de vacunació, aquest percentatge era del 10%. "No estem registrant quins són els arguments per no posar-se-la, però creiem que provenen d'informacions poc fiables o de col·lectius que hi estan en contra", ha exposat. Ara per ara, Lleida és la província on hi ha més rebuig, amb un 11,75%.

Pel que fa estrictament a la campanya de vacunació, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha exposat que "hem d'agafar ritme", en relació amb el ritme de vacunacions. "Es posaran les dosis a mesura que vagin arribant. Avui fa una setmana que vam iniciar la campanya de vacunació, amb molt poques dosis perquè començàvem". D'aquesta manera també ha volgut deixar clar que "posar les vacunes" és una prioritat del Govern. Segons ha dit, una de cada quatre persones de les residències estan vacunades.

Això sí, la consellera ha volgut remarcar que entre la primera dosi de la vacuna de Pfizer i BioNTech passaran 21 dies, i que per tant, no està contemplat allargar aquest període. Sobre la vacuna de Moderna, ha constatat que hi ha 5.800 dosis planificades, a les quals se n'hi afegiran després 8.500. Tot i això, no hi ha cap canvi en les persones a qui es pot administrar la vacuna perquè primer es vol enllestir el primer tram. Malgrat tot, també ha volgut deixar clar que si una persona rep una dosi, la segona dosi serà del mateix fabricant. 

Venen dies complicats

"Aquests 10 dies hem de reduir al màxim la interacció social", ha insistit la consellera. Un missatge que també ha repetit Mendioroz al seu torn. I és que la situació del coronavirus a Catalunya no és bona. El 23 de desembre es van posar en marxa una sèrie de mesures, que segons el coordinador de la unitat de coronavirus s'haurien de començar a veure ara. Ara, però, assenyala que caldrà veure l'impacte de les mesures que ja es van imposar i les que han entrat en vigor aquest dijous. Com va dir el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, l'objectiu és frenar els contagis

"En algunes àrees hi ha més impacte que en d'altres", ha detallat. "L'augment de casos pot anar lligat a la densitat de població i a la interacció social que s'ha produït aquests dies". Així, ha explicat que el ritme d'ingressos hospitalaris és alt, d'uns 100 diaris. I ja ha avisat que hi haurà un augment de la pressió assistencial.

 

 

Imatge principal: el coordinador de la unitat Covid, Jacobo Mendioroz / ACN