El Tribunal Superior de Justícia de Canàries ha decidit tombar l'exigència del certificat covid-19 o d'una prova diagnòstica negativa per poder accedir a l'hostaleria i restauració del territori canari. La decisió que ha adoptat la Secció Segona de la Sala del Contenciós-Administratiu d'aquest alt tribunal suspèn aquesta mesura de forma cautelar.

Paral·lelament, el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Canàries ha suspès el tancament total entre les 00.00 i les 06.00 hores. D'altra banda, la limitació d'aforament a l'interior d'aquests establiments queda fixada en un 50% tant en el nivell 3 com el 4, decretat pel govern canari. La decisió arriba com a resposta al recurs que havia interposat Hostaleria Unida de Tenerife.

D'altra banda, el TSJC ha decidit anul·lar la limitació d'aforaments a l'interior de gimnasos i activitats físiques no federades que es practiquen en espais interiors. La decisió s'estén a la limitació que havia fixat l'executiu de Canàries als cinemes, teatres, auditoris i espais culturals i aquest aforament màxim permès quedarà en el 55% per als municipis que es trobin en nivell 4 sense que se'ls demani el certificat covid o un test negatiu per poder entrar als recintes.

El govern espanyol no es mulla sobre el certificat

Malgrat que el dimecres al matí la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, va anunciar que es debatria en el si del Consell Interterritorial la implementació (o no) del certificat covid per accedir a recintes, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va explicar en la roda de premsa posterior a aquesta reunió que la qüestió no s'havia tractat amb profunditat. D'aquesta manera, el govern espanyol continua sense pronunciar-se explícitament sobre aquest tema.

Són tres les comunitats autònomes que, pel seu compte, i davant de la situació epidemiològica per la cinquena onada, han decidit limitar l'accés als negocis de l'hostaleria i restauració i només poden fer-ho aquells que tenen el certificat covid de vacunació o bé una prova diagnòstica negativa.

Galícia ho exigeix en aquells municipis amb una incidència molt alta del virus des del dissabte, seguint les passes del país veí, Portugal, o també de França. La segona a sumar-se era justament Canàries, que ho havia implementat des del dilluns en els locals de Tenerife. Ara, però, surten de la llista per la decisió del seu Tribunal Superior de Justícia.

El dijous, Melilla es convertia en la tercera autonomia que adoptava aquesta decisió, tot i que no serà efectiva fins a mitjans d'agost. A més, la intenció és que, a principis de setembre, només es pugui entrar a la ciutat amb el certificat.

D'altra banda, Catalunya no ha descartat fer com aquests territoris i demanar aquesta documentació per poder accedir a alguns locals, però per ara no es vol perjudicar a aquelles persones que encara no estan vacunades. Això també és el que han expressat comunitats com l'Aragó, Andalusia o el País Valencià.

 

Imatge principal: Una ciutadana de La Rioja mostra el seu certificat covid per accedir a un restaurant. Europa Press.