El Govern espanyol evita mullar-se i no de moment no exigirà el certificat covid-19 per limitat l'accès als ciutadans a cap espai. La titular del ministeri de Sanitat, Carolina Darias, així ho ha comunicat en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut.

La ministra ha assegurat que el tema no s'ha tractat amb profunditat, malgrat que algunes comunitats ja han començat a fer passes en aquest sentit. Davant la premsa, Darias ha destacat que ara mateix els usos del certificat només estan restringits a facilitar la mobilitat i ha passat de puntetes sobre l'aplicació de la mesura en diferents autonomies que "estan obrint camí" en aquest sentit. Es tracta de Melilla, Canàries i Galícia, que ja exigeixen aquest certificat per limitar l'accés a activitats i negocis.

Galícia, Melilla i Canàries: certificat covid-19

Des de dissabte Galícia exigeix el certificat de vacunació o una prova negativa de covid-19 per entrar en locals de restauració en els municipis amb alta propagació del virus. D'aquesta manera, es va convertir en la primera autonomia a aplicar la mesura, que ja és present en països de l'àmbit europeu com Portugal o França. Canàries va seguir les passes de la comunitat presidida per Núñez Feijóo i des de dilluns és obligatori presentar el certificat covid per accedir als locals d'hostaleria de Tenerife, l’illa amb la incidència més alta.

Finalment, avui ha estat el torn de Melilla. La ciutat autònoma demanarà el certificat covid a partir de mitjans d'agost per accedir a instal·lacions esportives municipals, o participar en actes culturals, com concerts o representacions de teatre, així com per a qualsevol activitat recreativa que impliqui aglomeració de persones. A més, a partir de setembre el volen fer obligatori per accedir a la ciutat.

Falta de consens

La veritat, però, és que no hi ha consens en aquesta qüestió en el conjunt d'Espanya. Catalunya, no descarta la mesura, però de moment no aposta per no aplicar-la per "no perjudicar a les persones que encara no s'han vacunat". També ha valorat la falta d'equitat que suposaria la implantació de la mesura president del País Valencià. Puig manté que ara mateix no veu la restricció ni "oportuna" ni "correcta". 

Madrid, en canvi, no té previst sol·licitar cap document per limitar l'accés a la restauració, igual que Castella i Lleó i Castella La Mancha. Aquesta darrera comunitat, a més a més, considera que la mesura s'hauria de prendre a escala nacional.

Per la seva banda, Andalusia veu amb bons ulls la mesura per "l'alt nivell de població vacunada que ha aconseguit la comunitat". Actualment, el 75% dels andalusos porta, com a mínim, una dosi de la vacuna. L'Aragó també té la intenció d'estudiar la mesura. Així ho va assegurar el seu president després de valorar-la com una idea "interessant".

És legal?

Però és legal demanar el certificat covid-19 per accedir a locals d'hostaleria o esdeveniments culturals? Darias avui ha tornat a reiterar el caràcter europeu d'aquest document i ha subratllat que el seu únic ús regularitzat és facilitar la mobilitat entre països, avalant que el seu usuari està vacunat, ha passat la malaltia o disposa d'una prova diagnòstica negativa.

"La posició del Ministeri és que ara mateix els usos que estan regulats són els que permet la Unió Europea, que a més tenen el suport reglamentari, legal del Parlament Europeu. Qualsevol altre uso que no siguin aquests... l'empara legal és la que hi ha, per facilitar la mobilitat per tot el territori. Sí que és cert que les comunitats autònomes dins el seu àmbit de política sanitària poden aplicar les mesures que estimin oportunes, però dins del seu marc competencial. Així que seria complicat el certificat covid-19", ha assenyalat.

 

Imatge principal, un grup de persones dina en un restaurant / Europa Press