Malgrat els aldarulls als carrers, el projecte de llei del Govern de França per a posar en marxa un certificat sanitari obligatori per a tenir accés a la majoria de llocs públics del territori ja ha estat aprovat. Ara, el Consell Constitucional haurà de donar el seu vistiplau perquè pugui entrar en vigor a principis d'agost. Segons la proposta aprovada, el certificat haurà de demostrar que la persona té una pauta de vacunació completa, un test negatiu del coronavirus de les 48 hores anteriors, o una prova d'haver passat el virus en els últims sis mesos.

Què diu la llei?

A partir d'agost, el document serà necessari per a entrar a bars, cafeteries i restaurants, tant terrassa com interior; mitjans de transport públics de llarg recorregut i fires professionals, que se sumen als llocs on és obligatori des del 21 de juliol: museus, teatres, monuments, sales d'esport i d'espectacles. Els centres comercials han quedat exempts de la mesura, gràcies al vot dels conservadors francesos, encara que correspondrà a les autoritats locals imposar l'ús del certificat sanitari si ho consideren necessari.

Els treballadors dels llocs afectats també hauran de presentar el document, però a partir del 30 d'agost. Si no tenen un justificatiu, podrien ser suspesos sense salari i fins i tot ser acomiadats. "L'objectiu és convèncer als empleats i facilitar la vacunació, per això hem permès una autorització d'absència" per a acudir a vacunar-se, ha indicat avui la ministra de treball, Élisabeth Borne, en unes declaracions a BFMTV. "Com no hi ha salari, aquesta disposició no pot durar indefinidament. Volíem introduir la forma en la qual es podria autoritzar l'acomiadament, al qual no es podria recórrer abans de dos mesos i que s'acompanyaria d'una indemnització per als treballadors", però la clàusula ha estat eliminada pel Senat.

Per la seva banda, els menors d'entre 12 i 17 anys no hauran de presentar el certificat fins al 30 de setembre, ja que han començat a vacunar-se més tard. A més, aquest grup d'edat només requerirà l'autorització d'un dels pares per a vacunar-se i cap per als menors amb 16 i 17 anys.

Durant el debat de la llei, els senadors i diputats van acordar en la comissió mixta paritària que l'aplicació d'aquestes mesures es condiciona a la prolongació de l'estat d'emergència sanitària, fins al 15 de novembre (en comptes del 31 de desembre que demanava el Govern). Qualsevol nova extensió haurà de ser aprovada pels parlamentaris.

Multes per incompliment

El text preveu multes de 135 euros per als infractors i fins a sis mesos de presó i 3.750 euros de multa en cas de saltar-se la llei tres vegades en 30 dies. Per als professionals, les sancions per no exigir el certificat als clients aniran des de sancions financeres fins a tancaments administratius.

El personal sanitari té l'obligació de vacunar-se. Aquest grup de professionals hauran de tenir almenys una dosi el 15 de setembre i la pauta completa no més tard del 15 d'octubre. En cas de no ser així, els sanitaris podran ser suspesos de sou i de feina, però no acomiadats, un matís que van introduir els senadors.

De manera similar a la de l'estat espanyol, els casos positius confirmats hauran d'aïllar-se durant deu dies i només podran sortir en cas d'urgència o entre les deu del matí i les dotze del migdia. La seguretat social podrà fer controls de l'aïllament i avisar a les forces de l'ordre si creu que no s'està respectant.


Foto principal: protesta a París per l'extensió del certificat covid a França / Efe