Navarra seguirà sense confinament nocturn. El Tribunal Superior de Justícia de la comunitat (TSJN) ha denegat el toc de queda que havia demanat el govern foral entre la una de la matinada i les sis del matí per aquells municipis amb un risc molt elevat de covid-19, que havia d'entrar en vigor aquesta nit fins al pròxim dia 29 de juliol.

El tribunal ha considerat que el govern navarrès hauria d'haver identificat amb precisió els municipis afectats per la mesura, així com les dades concretes de contagis en aquestes localitats. Alhora, explica que tampoc són suficients els informes policials que assenyalen la dificultat per controlar els botellons, segons la interlocutòria.

Afectava el 90% de la població

La consellera de Salut de Navarra, Santos Induráin, va anunciar el passat divendres que eren necessàries mesures específiques per contenir la situació epidemiològica, davant l'increment exponencial de casos durant les últimes setmanes. La més destacada de les mesures era el confinament nocturn entre la una i les sis en els municipis amb una situació de risc "molt alta".

Aleshores, el pla del govern foral era que el toc de queda entrés en vigor en aquelles localitats amb una incidència major de 250 per 100.000 habitants a catorze dies i major de 125 per 100.000 a set dies. Segons ha indicat aquest matí la presidenta de l'executiu navarrès, María Chivite, aquest criteri havia d'afectar el 80% dels municipis i al 90% de la seva població.

Ja el van rebutjar al maig

És el segon cop que la justícia denega el toc de queda a Navarra en poc més de dos mesos. A principis de maig, el TSJN ja va rebutjar el confinament nocturn a la comunitat perquè la mesura no superava "el cànon de necessitat i proporcionalitat". Tot i això, el tribunal sí que permet altres restriccions proposades pel govern foral: la limitació a un màxim de deu el nombre de persones que es poden reunir en exteriors.

La justícia ja havia rebutjat el toc de queda a altres territoris: Canàries i Extremadura no l'han pogut aplicar. En canvi, els tribunals sí que han permès que Catalunya, País Valencià i Cantàbria confinin la seva població a la nit.

Navarra confinada María Chivite europa press

La presidenta del govern de Navarra, María Chivite / Europa Press

Per la seva banda, el País Basc ha demanat més mesures arreu de l'Estat per combatre la cinquena onada: el Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha sol·licitat aquest dimarts al govern espanyol que torni la mascareta obligatòria.

Però l'executiu de Pedro Sánchez ha d'anar alerta, ja que el Tribunal Constitucional el té en el punt de mira. La setmana passada va tombar el primer estat d'alarma que va aprovar, i aquest dimarts hem sabut que els magistrats conservadors estan preparats per anul·lar el segon.

 

Imatge principal: Una plaça de Pamplona buida durant el toc de queda a Navarra / Europa Press