Disparitat de criteris de la justícia. Els Tribunals Superiors de Justícia autonòmics han tornat a mostrar la seva divergència pel que fa a l'aplicació del confinament nocturn. Mentre que a Cantàbria la justícia ha acceptat adoptar la mesura, a Extremadura aquesta ha estat rebutjada. 

La sala del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia d'Extremadura ha rebutjat aquesta tarda la petició de la Junta d'aplicar el toc de queda a les localitats de Plasencia, Jaraíz de la Vera i Montehermoso, informa EuropaPress. La sala considera que la mesura no és proporcional ni imprescindible per aconseguir el benefici que se cerca. 

Així mateix, destaca que a l'informe remès al tribunal no es recullen mesures prèvies limitatives com la reducció d'aforaments, horaris, proves diagnòstiques, entre d'altres. I destaca que el confinament nocturn és "una veritable restricció del dret fonamental de llibertat de deambulació, que afecta el nucli essencial d'aquest dret, ja que es tradueix en la pràctica en un autèntic confinament domiciliari durant cinc hores". "No basten les meres consideracions de conveniència, prudència o precaució per efectuar severes restriccions a la llibertat personal", conclou el tribunal.

No obstant això, si s'ha ratificat les mesures de tancament temporal adoptades pel Consell de Govern d'aquest divendres dels municipis de Trujillo, Jaraíz de la Vera i Montehermoso, tots ells a la província de Càceres, davant la incidència acumulada per la covid-19.

Extremadura se suma així a Canàries, on el Tribunal Superior de Justícia de Canàries va rebutjar la mesura en considerar que es tracta d'"un veritable confinament per raó d'horari" i que hi ha "mesures menys lesives" per contenir el virus. "La fi no justifica qualsevol mitjà i l'acord adoptat és excessiu i a costa d'un perjudici greu per a la immensa majoria de la població [...] Amb la finalitat d'evitar aquests incompliments la prevenció i sanció correspon a les forces i cossos de seguretat de l'Estat, i ha de desplegar a aquest efecte l'actuació que sigui necessària per a evitar-la i corregir-la si no han tingut èxit altres mitjans impeditius o dissuasoris", recull el tribunal.

Cantàbria aplica el toc de queda a 53 municipis

En canvi el Tribunal Superior de Justícia autonòmic sí ha autoritzat la mesura en 53 municipis d'aquesta comunitat, així com la limitació de la circulació i les reunions d'un màxim de sis  persones entre la 1 i les 6 de la matinada. La majoria de magistrats han considerat les mesures "necessàries" i "equilibrades" arran de la transmissió "descontrolada" del virus, segons recull EFE. La magistrada Paz Hidalgo, però, s'hi ha oposat en considerar les mesures "limitatives dels drets fonamentals" i "no proporcionals". Dies enrere Cantàbria va aprovar la prohibició de vendre alcohol a partir de les 20h.

País Valencià i Catalunya també han aplicat la mesura. A Catalunya el confinament nocturn s'aplica des d'avui a 161 municipis.

 

Imatge principal, un home se sotmet a una PCR a Cantàbria / EFE