La corba de la cinquena onada de la pandèmia es resisteix a doblegar-se. "La situació continua sent preocupant", ha alertat la portaveu Patrícia Plaja. Davant d'aquesta constatació, i com ja era de preveure, el toc de queda decretat pel Govern de la Generalitat entre la 1 i les 6 de la matinada, s'allargarà. De moment, una setmana més. Aquest dimecres l'executiu sol·licitarà al TSJC autorització per prorrogar el confinament nocturn set dies més, fins divendres 30 de juliol. El llistat de municipis varia en relació al d'aquesta setmana. N'hi ha uns quants que surten, una majoria que es queden i uns quants més que entren. D'aquesta manera, es passa dels 161 inicials a 165.

Lleida, Roses, Salt o el Vendrell són alguns dels territoris que s'havien salvat del primer tancament però que ara han assolit la ràtio de risc que va fixar el govern català, i que se situa en 400 casos acumulats per cada 100.000 habitants en tots aquells municipis majors de 5.000 habitants. Tot i la tendència a l'estabilització, la situació segueix sent preocupant, adverteix Salut. 

Des del Govern expliquen que encara és massa d'hora per certificar si el toc de queda està donant els fruits esperats i espera que es pugui començar a notar a partir de la setmana vinent. Fonts governamentals ja avancen que aquesta mesura concreta podria estar vigent ben bé fins a mitjans d'agost

En absència de l'estat d'alarma, l'única opció per imposar una restricció tan dràstica és demanar permís a la justícia i fer-ho de manera selectiva, és a dir, no a tot Catalunya sinó per municipis. Com ja es va anunciar, cada setmana es revisarà la llista d'afectats per si cal aixecar el toc de queda o decretar-lo. 

Combatre els botellons

L'objectiu prioritari de la mesura, i així ho han admès els principals responsables del govern català, és combatre els botellons i festes organitzades a l'espai públic un cop tanquen els locals. De fet, des d'aquest dijous està en vigor la restricció que obliga a tancar totes les activitats d'oci, cultura, lleure i esport a les 00.30 de la nit. El decret explicita que no es permetrà arribar a casa a més tard de la 1 i que, per tant, si algú surt del cine, el teatre o un concert i ha de tornar al domicili, tindrà només mitja hora. 

Amb la limitació de la mobilitat nocturna, diu el decret publicat, "es pretén reduir les interaccions socials que es produeixen en horari nocturn atès que aquestes són les més freqüentades per les franges d'edat amb major incidència de la malaltia". El govern parteix de la base que "les restriccions sobre els establiments de l'oci nocturn poden comportar que els espais d'interacció social es desplacin a espais públics on s'agrupen persones sense distància interpersonal i sense mascareta perquè es consumeix, que és l'activitat coneguda com a botellot. Aquests espais, encara que siguin a l'aire lliure, també es converteixen en focus molts disseminadors, especialment quan la incidència de contagis és molt alta, com ara a Catalunya, i la possibilitat que interactuïn persones contagiades asimptomàtiques és elevada".

A la imatge principal, tercera nit del primer toc de queda / EFE