El Lehendakari, Iñigo Urkullu, ha demanat al president, Pedro Sánchez, per carta que reformi el seu decret per obligar a utilitzar la mascareta abans de la seva convalidació aquest dimecres al Congrés dels Diputats. A més, li ha reclamat que doti de mesures amb "seguretat jurídica" les comunitats per limitar la mobilitat nocturna i restringir el nombre de persones que es poden agrupar.

Així ho ha donat a conèixer el portaveu del Govern Basc, Bingen Zupiria, en una compareixença celebrada aquest dimarts davant dels mitjans de comunicació a Vitòria després de la reunió setmanal del Consell de Govern.

Conclosa la trobada, el mateix Lehendakari ha informat els seus consellers que aquest dilluns passat va remetre a Sánchez una missiva en la qual li transmet la seva preocupació pels efectes que el Reial Decret del passat 24 de juny sobre la flexibilització de l'ús de la mascareta "han tingut", ja que en "molts casos" ha comportat que s'hagi deixat d'utilitzar, "encara que no fos aquest l'objectiu" del text que va aprovar l'Executiu de l'Estat.

Davant del fet que el decret es ratifiqui aquest dimecres en un ple extraordinari al Congrés dels Diputats ha proposat al president del govern espanyol que modifiqui del text abans de convalidació "perquè sigui possible reafirmar amb nitidesa que l'ús constant a la mascareta ha de ser una obligació". D'aquesta forma, planteja que es pugui prescindir d'ella només en aquells "espais naturals en el que no es produeixi concurrència de persones".

Alts nivells de contagi

D'altra banda, "davant dels nivells de contagi que s'estan donant i les situacions dispars que s'estan produint com a conseqüència de les ratificacions o no dels tribunals corresponents" en cada comunitat autònoma, el Lehendakari ha sol·licitat a Pedro Sánchez "formalment, en nom d'una cogovernança real i efectiva, l'adopció urgent" aquesta mateixa setmana de les mesures necessàries per dotar a les autonomies d'un marc de seguretat jurídica "suficient" perquè puguin aplicar, immediatament, mesures.

D'aquesta forma, pretén que es faciliti que les comunitats autònomes puguin limitar la mobilitat nocturna i el nombre de persones que es puguin agrupar "en diferents circumstàncies".

La covid a Espanya

L'Estat va assolir aquest dilluns un objectiu molt important en la lluita contra la pandèmia en aquesta cinquena onada. Segons les últimes dades publicades pel Ministeri de Sanitat, 24.041.017 d'espanyols ja porten la pauta completa de les vacunes contra el coronavirus. Això és un 50,7%, més de la meitat de la població.

Durant aquest cap de setmana, tanmateix, la incidència a Espanya va continuar creixent i voreja ja els 600 casos per 100.000 habitants a 14 dies. En concret, són 599,69, i segons recullen les dades, ha crescut en 62 punts. D'altra banda, les autonomies van notificar 61.628 nous casos de covid des de divendres, pràcticament el doble que dilluns passat 12, que se'n van registrar 33.932. Des de l'inici de la pandèmia, el nombre total puja fins a 3.971.124.

 

Foto principal: El Lehendakari Iñigo Urkullu / Europa Press