El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha autoritzat el toc de queda nocturn demanat per la Generalitat per a 161 municipis per reduir contagis de covinya|cocep. El tribunal avala la petició per aplicar el confinament nocturn almenys fins al 23 de juliol i d'1 a 6 de la matinada.

El toc de queda serà efectiu en el moment en què es publiqui en el DOGC.

Es tracta dels municipis de més de 5.000 habitants amb una incidència superior a 400 casos per cada 100.000 habitants en els últims set dies i d'aquelles localitats que es trobin totalment o parcialment envoltades de municipis amb aquestes característiques.

La mesura afecta ja 161 municipis. El Govern preveu instaurar-lo aquest cap de setmana i que s'allargui set dies. La intenció és demanar al TSJC una pròrroga setmanal en funció de les dades sanitàries i de contagi de la covid-19. Però tot depèn que el TSJC autoritzi la mesura que res més no s'ha presentat a l'alt tribunal català. "Hem estat impecablement metòdics, acurats i quirúrgics", va dir ahir la portaveu Patrícia Plaja, sobre la decisió d'aplicar el toc de queda. I va argumentar el dret al descans i dret a recuperar-se del personal sanitari davant de l'esgotament físic i mental.

"Torna a haver de ressaltar-se la penosa realitat que ens sotja en el sentit que fàctica i jurídicament no és estàtica sinó accentuadament dinàmica de tal sort que qualsevol esdeveniment passat ja és simplement fins i tot anecdòtic i tot condueix a pensar que la realitat temporal del cas en el dia d'avui fins i tot pot estar superada en qualsevol moment", diu en la seva resolució el TSJC.

 

El sí de la fiscalia

Aquest matí la Fiscalia Superior de Catalunya ha posicionat a favor d'avalar les mesures de confinament nocturn en 161 municipis catalans proposades per la Generalitat i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha d'autoritzar. El ministeri públic considera adequades i proporcionals les mesures, atenent els informes tècnics i sanitaris aportats pel Govern. Ara la sala contenciosa-administrativa haurà de deliberar i decidir si avala les mesures totalment, parcialment o no les avala.

En el seu escrit de 15 pàgines, la fiscalia recorda que l'experiència internacional i local demostra que les mesures preventives de reducció de la mobilitat i el contacte entre persones han estat "efectives" en la contenció de la transmissió del virus. El ministeri fiscal cita jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Suprem, i fins i tot la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que fa uns dies va autoritzar una mesura similar.

Més policia al carrer

Més de 300 mossos d'esquadra controlaran que a partir d'avui a les 00:30 h no hi hagi ningú al carrer. Tot i que el toc de queda encara no està autoritzat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el Govern ha decretat el final de les activitats mitja hora després de la mitjanit a partir d'avui. Són més de 110 dotacions noves en llocs on hi pugui haver aglomeracions de dijous a diumenge. Els Mossos estaran reforçats per les policies locals.

"Estem convençuts que hi haurà una altra responsabilitat dels ciutadans", ha dit el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. S'activaran 17 dotacions d'ordre públic amb 100 agents; 61 unitats de Seguretat Ciutadana amb 128 agents; i 70 agents de paisà. 75.000 hores més de patrullatge de mossos en total.