En plena cinquena onada i amb els contagis i ingressos disparats, Catalunya ha entrat en alerta màxima en el mapa dissenyat pel Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). Fa tot just una setmana, aquesta entitat situava Espanya com a nova zona 0 de la covid a Europa. Llavors, el territori català, com la resta de l'Estat, es va tenyir de vermell en superar una incidència de 150 casos per 100.000 habitants. 

En l'actualització d'avui, Catalunya s'ha cobert d'un color vermell més fosc, que indica que la incidència acumulada a set dies supera els 500 casos marcats per l'ECDC. Segons les últimes dades del Departament de Salut, és de 1.015 en 14 dies. Entrar en aquest nivell d'alerta extrema implica que la Unió Europea no recomana viatjar al territori. 

 

2021w27 COVID19 EU EEA Subnational Combined traffic

Tercera regió més afectada 

D'aquesta manera, Catalunya es converteix ara en la tercera regió més afectada per la pandèmia en aquesta cinquena onada. Segons les dades utilitzades pel centre europeu, que corresponen a dies anteriors, la incidència catalana és de 722 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies. Només s'hi situen per davant Xipre, amb 1.126 casos, i l'Algarve, a Portugal, amb 795. 

La situació també ha empitjorat en dues altres regions espanyoles, Navarra i Castella i Lleó, que també s'han tenyit de vermell fosc en superar els 500 casos a 14 dies. Per contra, la resta de l'Estat es manté en vermell.

Catalunya, zona negra 

Un altre estudi, en aquest cas elaborat pel centre d'estudis alemany Risklayer, amb dades de l'OMS, tenyeix de negre Catalunya en superar una incidència de 500 casos a 7 dies. Així, se situa com a la cinquena regió europea amb una incidència de 574 en una setmana. Al davant hi ha dos territoris britànics, l'illa de Jersey (862) i la regió del Nord-est (859),  Xipre (748) i la província neerlandesa de Groningen (626). 

Mapa elaborat pel centre Risklayer, que recull la incidència a una setmana a dia 14 de juliol 

En aquest estudi, bona part d'Espanya s'ha tenyit de diverses tonalitats de lila, que comprèn una incidència d'entre 200 i 500 casos, i de vermell en els territoris menys afectats. En canvi, el centre d'Europa i Itàlia es mantenen en verd i groc, que indiquen que han sabut contenir els contagis en aquesta cinquena onada. 

El Regne Unit apareix de diverses tonalitats de lila, que indiquen un augment dels casos, encara que el seu primer ministre, Boris Johnson, va anunciar que eliminaria totes les restriccions per contenir la pandèmia. "Ha arribat el moment de conviure amb el virus", va assegurar. 

Toc de queda per frenar els contagis

Ahir, el Govern va decidir optar per una solució d'impacte per intentar frenar els contagis d'aquesta onada. Per això, demanarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya imposar el confinament nocturn, entre la 1 i les 6 de la matinada, en els 161 municipis catalans de més de 5.000 habitants amb més incidència o que estan envoltats per altres pobles amb un risc elevat. Són tots aquells on la incidència acumulada de l'última setmana és igual o superior a 400 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta mesura afectarà més de 5 milions i mig de catalans, prop del 80% de la població. Entre les ciutats afectades hi ha les més grans, Barcelona, ​​l'Hospitalet, Terrassa i Badalona

El TSJC ja ha avalat les primeres mesures del Govern per frenar l'avenç de la pandèmia. Així, l'alt tribunal ha donat llum verda perquè les reunions i trobades no superin el límit de 10 persones. La mesura està acompanyada de la recomanació que les trobades en l'àmbit familiar han de respectar la bombolla. El TSJC també subscriu la restricció als espais públics entre les 0.30 h i les 6.00. Una mesura que el Govern va demanar als ajuntaments i que inclou el tancament de platges i parcs públics. Per les noves mesures tampoc es podrà beure i menjar a les concentracions en espais públics.