La situació epidemiològica a Espanya ha provocat respostes diferents per part de les comunitats autònomes. A Catalunya està previst que el Govern de la Generalitat anunciï la reimposició del toc de queda en municipis concrets, una decisió que arriba un dia després que el gabinet jurídic de l'executiu avales la recuperació de la mesura sempre que no s'apliqui de manera homogènia a tot el país. Però quina és la situació a la resta d'autonomies? 

País Valencià

Tribunal Superior de Justícia del País Valencià va avalar dilluns el confinament nocturn a un total de 32 municipis. Fins al 25 de juliol, la mobilitat nocturna quedarà restringida entre la 1 de la matinada i les 6, excepte comptades excepcions. Aquesta restricció, sol·licitada per la Generalitat valenciana, s'uneix a la limitació a deu persones en les trobades socials amb l'objectiu d'evitar la propagació del coronavirus.

Es tracta de les localitats de Sant Vicent del Raspeig, Benicàssim, Alaquàs, Alboraia, Aldaia, Almàssera, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bunyol, Burjassot, Catarroja, El Puig, Gandia, L’Eliana, Meliana, Mislata, Moncada, Paterna, Picanya, Picassent, Puçol, Quart de Poblet, Requena, Ribaroja de Túria, Sedaví, Silla, Tavernes Blanques, Utiel, València, Vilamarxant i Xirivella.

Canàries

En canvi, a Canàries la justícia ha rebutjat la petició de l'executiu per tornar a imposar el toc de queda. El Tribunal Superior de Justícia de les Canàries ha denegat avui la petició del govern de la comunitat autònoma per establir un toc de queda entre les 0:30 hores i les 6:00 del matí a les illes que es trobin en els nivells epidemiològics 3 i 4, els dos de més incidència, malgrat l'informe favorable de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia. Ara mateix, Tenerife és l’única illa en nivell 3.

Cantàbria

Cantàbria, de moment ha anunciat que demanarà el toc de queda en 53 municipis. El Govern de l'autonomia ha sol·licitat que aquest s'estableixi entre la 1 i les 6 del matí. A més, ha sol·licitat que es limiti l'aforament màxim de les reunions socials en aquest horari a 6 persones, tret que siguin convivents. El que sí que es començarà aplicar immediatament serà la prohibició de vendre begudes alcohòliques als establiments al detall i gasolineres a partir de les 20:00 hores.

Limitacions a l'oci nocturn: Castellà i Lleó, Aragó, Navarra i Murcia 

Informa EuropaPress que els serveis jurídics de la Junta de Castella i Lleó han desaconsellat demanar el toc de queda. Tot i això, la setmana passada es va avançar el tancament de l'oci nocturn a les dues de la matinada i s'ha prohibit el consum de begudes a la barra. També s'ha avançat l'horari de tancament de discoteques i pubs a Navarra, aquest cas fins a la 1 de la matinada.

Aragó s'ha optat per tancar l'oci nocturn a les 00:30 i l'hostaleria a les 23h. També s'ha limitat l'aforament en interiors de 50%, amb un màxim de 6 persones per taula. A l'exterior es permeten fins a 10 persones.

Múrcia s'ha optat per mesures més radicals i s'ha decretat la suspensió de l'oci nocturn en espais interiors. El govern autonòmic no descarta instaurar el toc de queda en els dies vinents.

No aposten pel toc de queda

Les comunitats d'Andalusia, Balears, Castella la Manxa, Euskadi, La Rioja i Madrid de moment no demanaran tornar a la situació de confinament nocturn en cap cas ni imposaran noves restriccions. A Andalusia, per exemple, el president de la Junta, Juanma Moreno, ha manifestat que no veu "raons suficients" per demanar la mesura, malgrat que la comunitat es troba en situació de risc molt alt. Una categorització que també comparteix Balears. Amb tot, la presidenta del Govern de Balears, Francina Armengol, ha assegurat que la situació a les illes "no és comparable" amb la de les comunitats que han pres la mesura.

Castella la Manxa és la comunitat amb les millors dades epidemiològiques, les quals la situen en nivell de risc mitjà i amb una ocupació de les UCI per sota la mitjana nacional. Davant aquesta situació, el govern autonòmic considera que no hi ha la necessitat de noves restriccions. La Comunitat de Madrid ha optat pel mateix enfocament malgrat que la situació és radicalment diferent.

Per la seva banda, Euskadi ha prohibit els botellons i les "no-festes",  així com altres esdeveniments que representin aglomeracions de persones. Si les dades empitjoren es posarà sobre la taula la possibilitat avançar l'horari de tancament de les activitats comercials, socials i culturals, així com altres mesures. La Rioja també ha anunciat que de moment mantindrà les mesures vigents.

 

Imatge principal, Barcelona el primer dia d'imposició del toc de queda / Sergi Alcàzar