El Govern de la Generalitat vol fer un pas majúscul en la desescalada. En una compareixença al pati dels Tarongers, el president Pere Aragonès ha anunciat aquest dimecres la intenció de l'executiu de tornar a imposar el toc de queda en els 145 municipis de més de 5.000 habitants que presenten un índex d’incidència acumulada igual o superior a 400 casos diagnosticats per 100.000 habitats en els darrers 7 dies. A l'escrit entrat al TSJC aquest dijous, s'han afegit tres municipis més.

A més, a la proposta que el Govern presentarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i que el tribunal haurà de decidir si validar també s'hi inclouran 13 municipis més on, malgrat no complir els paràmetres, es vol reinstaurar el confinament nocturn per estar completament envoltats de municipis on s'aplicarà la restricció. En total, en cas de tirar endavant als tribunals, la mesura afectarà 161 municipis del país.

Entrarà en vigor aquest divendres i la durada previsiblement serà de setmanes. "La situació és extremadament fràgil. Prenem una decisió difícil, però imprescindible", ha lamentat el president, que s'ha compromès a "revertir la mesura tan aviat com la pandèmia ho permeti". S'aplicarà de la 1 a les 6 de la matinada.

Ahir els serveis jurídics de la Generalitat van avalar la possibilitat de tornar a implantar el toc de queda a Catalunya. Amb tot, l'informe del gabinet jurídic de l'executiu detallava que la imposició d'un confinament nocturn s'havia de fer per territoris i no de manera homogènia.

La mesura s'ha pres després de dies de dades de contagis molt preocupants a Catalunya. De fet, encapçala la incidència acumulada en el conjunt de l'estat espanyol, amb 579,24 casos per cada 100.000 habitants en un període de 7 dies. El país ja té més de 800.000 ciutadans que han passat el coronavirus d’ençà que es va iniciar la pandèmia, els darrers 100.000 dels quals es concentren en la cinquena onada.

El País Valencià ja l'ha implantat

Al País Valencià la justícia va donar l'aval per aplicar el confinament nocturn en 32 municipis del territori. Per la seva banda, Cantàbria també aposta per retornar a aquesta situació, igual que Canàries. En el cas de l'arxipèlag, però, el Tribunal Superior de Justícia de les Canàries ha desestimat la possibilitat d'aplicar la mesura.

 

Imatge principal, Barcelona la primera nit que es va aplicar el toc de queda / Sergi Alcàzar