Per sorprenent que ens pugui semblar, cada vegada sorgeixen més evidències que els bacteris intestinals i la bona salut dels pulmons estan connectats. Aprofitant el creixent coneixement sobre aquesta relació existent entre ambdós aspectes, un equip de científics de la nord-americana Universitat de Vanderbilt i de l'Institut del Càncer de Shangai van decidir investigar la relació entre la dieta que portaven persones adultes i el càncer de pulmó.

Aquest estudi ha estat publicat a la prestigiosa revista JAMA Oncology. Els científics van posar el focus en dos elements alimentaris: un prebiòtic i un probiòtic.

Fibra

D'un temps ençà, els probiòtics, els prebiòtics i els bacteris intestinals estan rebent una gran atenció per part de científics de tot el món, per la quantitat de noves vies d'investigació que estan oferint.

Els aliments probiòtics són microorganismes vius afegits que romanen actius a l'intestí en prou quantitat com per alterar la microbiota intestinal de la persona, tant per implantació com per colonització. Un dels aliments probiòtics més coneguts són els iogurts.

Per la seva part, els prebiòtics són una classe d'aliments funcionals, definits com ingredients del menjar no digeribles que són utilitzats per la microbiota intestinal estimulant el creixement d'una o més soques dels bacteris presents al tracte intestinal, modificant la seva composició i activitat, aconseguint una millora en la salut i el benestar de qui els ingereix. Els prebiòtics més habituals de la nostra dieta són les verdures, les fruites, els cereals i fruita seca com les nous.

En la línia de les relacions que s'han anat trobant recentment entre l'intestí i els pulmons, es troba un estudi que va trobar que els bacteris intestinals tenen un paper important en la inflamació pulmonar. Així, van descobrir que els metabòlits produïts pels bacteris intestinals són capaços d'eliminar la inflamació als pulmons. D'altra banda, altres estudis han estat capaços de demostrar una millora pulmonar gràcies al consum de fibra.

La investigació

 

Per realitzar l'estudi, els investigadors van fer una anàlisi de gairebé 1,5 milions de nord-americans, europeus i asiàtics. Entre les dades que van recopilar hi havia la dieta, l'origen ètnic, l'edat, el nivell educatiu, l'obesitat i el tabaquisme. El seguiment va durar prop de 9 anys, un temps en el qual al voltant de 19.000 de les persones objecte de l'estudi va patir càncer de pulmó.

En finalitzar l'estudi, els científics van acabar que tant el consum d'aliments rics en fibra com de iogurts, s'havien relacionat inversament amb el càncer de pulmó. Les xifres van resultar bastant significatives.

Iogurt

D'una banda, aquells que havien consumit una quantitat de fibra més elevada, havien patit un 17 per cent menys de risc de tenir aquest càncer. Mentre que els que havien inclòs de manera contínua el iogurt en la seva dieta, van tenir un 19 per cent menys de probabilitats de patir la malaltia pulmonar. Finalment, en les persones que havien combinat la ingesta habitual de fibra i iogurt, el risc de tenir el temut càncer pulmonar disminuïa en un 33 per cent respecte als que no incloïen cap dels dos aliments en el seu dia a dia.

Finalment, es pot destacar una dada si més no curiosa. Els beneficis citats es van detectar especialment entre els consumidors habituals d'alcohol i més encara, entre els grans bevedors.