La prestigiosa revista científica JAMA Pediatrics ha publicat l'estudi Enquiring About Tolerance (EAT), dut a terme per diferents centres científics del Regne Unit i els Estats Units. Els resultats de la investigació han revelat que la introducció d'altes dosis de gluten a partir dels quatre mesos d'edat en la dieta dels nadons podria evitar que desenvolupin la malaltia celíaca.

La celiaquia o malaltia celíaca és una malaltia autoimmune en què menjar gluten fa que el sistema immunològic del cos ataqui els mateixos teixits. Ara com ara no existeixen encara estratègies per prevenir la celiaquia, i el tractament que s'ha de dur a terme passa per l'exclusió a llarg termini del gluten de la dieta. Fins i tot quantitats molt petites de gluten en la dieta de les persones que pateixen celiaquia poden fer malbé el revestiment de l'intestí, evitar l'absorció adequada dels aliments i provocar símptomes com a inflor, vòmits, diarrea, restrenyiment i cansament.

Galetes

Es calcula que la celiaquia afecta entre el 0,3 i 2,4% de les persones en la majoria dels països del món

Fins al moment s'havien realitzat ja algunes investigacions al voltant de la introducció primerenca del gluten en els nadons, que havien anat variant respecte la quantitat de gluten a consumir i el moment de la seva introducció. En aquesta ocasió, l'estudi EAT va investigar els efectes del gluten juntament amb la lactància materna, a partir dels quatre mesos. Els resultats obtinguts es van comparar amb els de nens que evitaven els aliments al·lergògens i consumien només llet materna fins als sis mesos segons marquen les directrius del govern del Regne Unit.

L'estudi

Els nadons del grup d'intervenció de l'estudi EAT van rebre 4 grams de proteïna de blat a la setmana a partir dels quatre mesos d'edat. Es tractava de dues galetes de cereals a base de blat, que representen una porció de blat apropiada per a l'edat.

Es van realitzar proves a 1004 nens de 3 anys per detectar anticossos antitransglutanimasa, un indicador de la malaltia celíaca. Els nens amb nivells elevats d'anticossos van ser remesos a un especialista perquè realitzés més proves.

Els resultats van mostrar que entre els nens que van retardar la introducció del gluten fins després dels sis mesos d'edat, la prevalença de la malaltia celíaca amb tres anys va ser més alta de l'esperada: l'1,4% d'aquest grup de 516 nens. Tanmateix, entre els 488 nens que van introduir el gluten a partir dels quatre mesos d'edat, no hi va haver casos de malaltia celíaca.

Bebé

La prevalença de la malaltia celíaca amb tres anys va ser més alta de l'esperada

Segons els experts implicats en la investigació, "aquest és el primer estudi que proporciona evidència que la introducció primerenca de quantitats significatives de blat en la dieta d'un nadó abans els sis mesos d'edat pot prevenir el desenvolupament de la malaltia celíaca. Aquesta estratègia també pot tenir implicacions per a altres malalties autoimmunes com la diabetis tipus 1".

Malgrat la important troballa de l'estudi EAT, la introducció primerenca del gluten i el seu paper en la prevenció de la malaltia celíaca haurà d'explorar-se més a fons, utilitzant els resultats d'aquesta investigació com basi per a assajos clínics més amplis.