Sempre s'ha definit la celiaquia com una malaltia crònica, però una nova investigació duta a terme per immunòlegs a la Universitat de Hèlsinki ha conclòs que potser ben aviat sigui una patologia que es pugui curar.

L'Associació Espanyola de Pediatria defineix la malaltia celíaca com una intolerància a les proteïnes del gluten (gliadinas, secalinas, hordeïnes i, possiblement, aveninas) que provoca una atròfia severa de la mucosa de l'intestí prim superior. Per aquesta raó, s'estableix un defecte d'utilització de nutrients (principis immediats, sals i vitamines) a nivell del tracte digestiu, la repercussió clínica i funcional del qual estarà en dependència de l'edat i la situació fisiopatològica del pacient.

Es calcula que afecta a entre el 0,3 i el 2,4% de les persones en la majoria dels països del món i les persones que la pateixen presenten una varietat de símptomes, que generalment es manifesten com a problemes intestinals, encara que hi ha vegades que és asimptomàtica.

Sandvitx

L'estudi

En aquesta investigació de la Universitat de Hèlsinki, es va dur a terme un experiment amb nanopartícules que contenien gliadina, amb l'objectiu de desenvolupar un tractament immunomodulador de la malaltia en un grup de pacients. Els experts van partir de la base que només al voltant del 30-40% de la població és en risc de desenvolupar malaltia celíaca, segons les predisposicions genètiques identificades que poden conduir a la pèrdua de la tolerància immune a la gliadina durant la infantesa, l'adolescència o l'edat adulta.

La pèrdua de tolerància a la gliadina es produeix per un error en la regulació dels limfòcits T específics de gliadina dins del sistema immune, el que porta a la destrucció de la mucosa intestinal. Per això, l'únic tractament disponible actualment per a la malaltia celíaca és portar una dieta sense gluten per tota la vida.

Però les nanopartícules que contenen gliadina possiblement podrien permetre que els pacients amb malaltia celíaca portin una dieta normal novament. Així han conclòs els investigadors, que van injectar a la sang de ratolins amb diferents models de malaltia celíaca les nanopartícules de gliadina. Després de fer-ho, van poder observar que es reduïen significativament els marcadors d'activació de cèl·lules T específiques de gliadina, reduint la inflamació i el mal tissular.

Segons expliquen els experts, aquestes troballes recolzen la idea que és possible reprogramar el sistema immune en pacients celíacs i instruir als limfòcits T perquè tolerin el gluten novament. Si el tractament es duu a terme i es torna a introduir en la dieta el gluten sense cap tipus de reacció adversa, es podria dir que la malaltia celíaca s'ha curat i els pacients podrien tornar a tolerar el gluten novament.

Espagueti

Fins ara, els primers assajos clínics en pacients celíacs realitzats mostren que el tractament amb les nanopartícules silencia o redueix les cèl·lules T inflamatòries específiques de la gliadina a la sang. Així queda reflectit a l'article publicat a la revista científica Gastroenterology.