En els últims anys, la venda de productes sense gluten ha crescut de forma exponencial a Occident. Es calcula que s'ha multiplicat per cent. És cert que ara hi ha més diagnòstics de celíacs que abans, però no només es deu a aquesta qüestió. De fet, hi ha estudis que demostren que un percentatge de la població que no pateix aquesta malaltia segueix una dieta lliure de gluten.

Alguns l'anomenen moda, però el cert és que hi ha alguns estudis que s'han fet públics que conclouen que una alimentació sense aquesta proteïna, que es troba de forma natural en cereals com el blat, l'ordi, l'espelta o el sègol té beneficis per a la salut.

Un exemple d'aquesta realitat és una investigació realitzada per la Universitat de Copenhaguen a Dinamarca i publicada a la revista Nature. En ella s'afirma que una dieta baixa en gluten produeix canvis en la flora intestinal, redueix el greix i disminueix l'exhalació d'hidrogen en dejú i la inflamació crònica de l'organisme.

Blat

Tanmateix, són més els estudis científics que asseguren que per a aquelles persones que no presenten celiaquia o algun tipus d'intolerància, portar una dieta sense gluten no té cap sentit.

La Universitat d'Harvard subratlla que no hi ha dades objectives que demostrin un benefici específic en seguir una dieta lliure de gluten per als qui no són intolerants al gluten, ni tenen al·lèrgia al blat o són celíacs, particularment si els productes processats sense gluten es converteixen en el pilar de la dieta.

Fins i tot en les investigacions realitzades a pacients celíacs, quan canvien a la dieta lliure de gluten que necessiten, s'ha demostrat que es produeix un increment d'obesitat i síndrome metabòlica. En part es deu a una millor absorció intestinal, però també que molts productes sense gluten tenen una baixa qualitat nutricional i contenen sucres refinats i greixos saturats amb un índex glucèmic més gran.

D'altra banda, les enquestes de consumidors acaben que les raons principals per les que les persones no celíaques es passen a una dieta lliure de gluten és perquè creuen que és una opció més saludable i pel bé de la seva salut digestiva.

Els grans sencers que contenen els aliments amb gluten contenen fibra i nutrients, incloses vitamines B, magnesi i ferro, nutrients que són necessaris per a una dieta equilibrada. I encara que algunes persones es passen a una dieta sense gluten perquè pensen que així perdrà més pes, no existeix evidència científica que recolzi aquesta teoria.

Pa

Segons Harvard, el fet que els productes sense gluten els acompanyi el mite que són més saludables, fa que la gent que els inclou en la seva dieta acabi per menjar-ne més, amb la qual cosa es produeix un augment de pes. A més, una dependència excessiva de productes processats sense gluten pot conduir a una disminució de la ingesta de certs nutrients com la fibra i les vitamines B, que protegeixen contra les malalties cròniques.

Per tant, per a les persones que no tenen malaltia o sensibilitat celíaca, no hi ha cap necessitat de restringir el consum de gluten. De fet, si vols portar dieta saludable, hauries d'incloure grans sencers d'aliments amb aquesta proteïna i menors quantitats de grans refinats i sucre.