A l'espera de confirmació. L'Hospital Clínic de Barcelona ja estudia el primer cas sospitós de verola del mico a Catalunya, segons han avançat aquest divendres a la tarda alguns mitjans com El Periódico o La Vanguardia. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, havia afirmat al matí que segurament apareixerà algun cas d'aquesta malaltia en el país durant els pròxims dies. Si bé ha recordat que encara no hi ha cap cas confirmat, ha afegit que sempre hi ha algun pacient amb alguna malaltia similar "que cal estudiar".

En qualsevol cas, Cabezas ha assegurat que no està preocupada perquè es tracta d'una malaltia poc freqüent i coneguda, de la que ja s'havien donat casos en països occidentals i que acostumen a ser brots "petits i en un entorn concret". Ha explicat que s'està a l'espera de saber el protocol que estableixi la comissió de Salut Pública i de si s'acaba establint la necessitat de vacunar els contactes estrets. En aquest sentit, ha recordat que Catalunya no disposa de la vacuna contra la verola i que, per tant, s'hauria de comprar. Es tracta d'un vaccí elaborat al voltant del 2013, diferent del que es va posar en les persones que ara tenen més de quaranta anys i que podrien tenir alguna protecció contra aquesta malaltia.

Viruela del mono / Agencia Británica de la Salud
Símptomes de la verola del mico / Agència Britànica de la Salut

A més, la secretària de Salut Pública ha apuntat que la transmissió és diferent de la del coronavirus perquè requereix un contacte "directe" i "proper", que es pot donar per gotes respiratòries o bé per contacte pell amb pell o de mucoses. En tot cas, ha remarcat que cal contactar amb el metge si es té febre i apareixen vesícules. Malgrat tot, ha insistit que és una malaltia poc freqüent i que per una febre "hi hauria mil motius abans que pensar en la verola del mico". Pel que fa a la pandèmia per la covid, Cabezas ha valorat que la situació és bona, que s'estan estabilitzant les taxes d'incidència i també d'ingressats. En aquest context, ha descartat que Catalunya hagi de plantejar ara el retorn a la mascareta en interiors, com ha fet Nova York, i ha dit que a la tardor ja s'avaluarà la situació. Pel que fa al sistema de vigilància, ha dit que està avançat i que hauria d'estar funcionant plenament en unes setmanes.

La Comunitat de Madrid ja comptabilitza un total de trenta casos confirmats per prova PCR, així com quinze de sospitosos (tots ells relacionats amb dues cadenes de transmissió). La Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Sanitat ha determinat una sauna com un dels punts d'origen de la cadena de transmissió de contactes, que ja ha estat clausurada. La mesura ha estat anunciada aquest divendres a la tarda pel conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, que ha explicat que la majoria dels positius registrats en la regió estan relacionats amb aquest focus. El local serà intervingut i s'hi portarà a terme "una anàlisi detallada" per reunir la informació necessària "per controlar contagis, tallar les cadenes de transmissió i preferentment tractar d'atenuar la transmissió del virus en la mesura del possible".

Més possibles casos

En tots els casos de Madrid, l'evolució clínica és positiva i han estat aïllats en els seus domicilis sense necessitat d'ingrés hospitalari. Malgrat tractar-se d'un virus zoònic, la transmissió del qual és generalment respiratòria, les característiques dels casos a la regió apunten a un contacte amb mucoses durant les relacions sexuals. Sigui com sigui, el conseller ha indicat que les autoritats sanitàries madrilenyes continuen amb els serveis de vigilància epidemiològica analitzant els contactes i s'ha mostrat convençut que apareixeran més casos en les pròximes hores.

No només hi ha casos sospitosos a Catalunya i Madrid, ja que s'han detectat possibles infeccions a les següents comunitats: Galícia (1), País Basc (1), Extremadura (1), Canàries (2), Castella la Manxa (1) i Andalusia (1). Altres països europeus com França, Alemanya, el Regne Unit o Suècia també han detectat casos.